#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Václav Špičák, Petr Panzner et al. Alergologie. Praha, Galén a Karolinum 2004. 348 stran. ISBN 80-7262-265-X (Galén), 80-246-0846-4 (Karolinum).


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(1): 98
Kategorie: Z odborné literatury

Navzdory tomu, že alergiemi u nás trpí více než 20 % populace a péče o alergiky je denním „chlebem“ lékařů, učebnic psaných v českém jazyce a týkajících se tohoto tématu je v naší zemi poskrovnu. Autory první poválečné „Alergie“, která vyšla v roce 1957 ve Státním zdravotnickém nakladatelství, byli Vladimír Hlaváček, Bohuslav Hodek, Josef Liška a další. Potom trvalo 29 let, než se objevila „Alergologie“ Josefa Beneše a spolupracovníků (Knižnice praktického lékaře, Avicenum, 1986). Nyní, za dalších 18 let, dostáváme do rukou v pořadí 3. knihu se stejným názvem, ale díky neustále se rozšiřujícímu spektru našeho poznání se zcela jiným obsahem.

Kniha má celkem 348 stran formátu A4, je členěna do dvou částí a má celkem 23 kapitol. V obecné části jsou tyto kapitoly: Fyziologie imunitního systému, Slizniční imunita a její význam v alergologii, Imunologické základy alergické reakce, Genetika atopie, Alergeny, Alergie a infekce, Alergie a prostředí, Atopie a imunodeficience, Alergie a autoimunita, Diagnostika alergických onemocnění, Léčba alergických onemocnění. Část speciální obsahuje pojednání na téma Vývoj alergie v průběhu života, prognóza a prevence, Psychologické a psychosociální aspekty alergií, Anafylaxe, Chronická rýma, Asthma bronchiale, Jiné patologické stavy se vztahem k alergii, Kožní alergické projevy, Oční alergie, Potravinová alergie, Alergie na léky a latex, Alergie na jed blanokřídlého hmyzu, Profesní alergie. Na konci každé kapitoly jsou odkazy na nejdůležitější literární práce týkající se zmiňované problematiky.

Text je čtivý, obsahově aktuální, vycházející z nejnovějších poznatků současné moderní alergologie a klinické imunologie. Je ilustrován obrázky, tabulkami, grafy a schématy, v závěru je uveden seznam zkratek a jmenný rejstřík. Tím se stává knížka přehledná, orientace v ní je snadná. Měla by být nejen v knihovně, ale i stále po ruce u každého lékaře pracujícího v oboru alergologie a klinická imunologie či připravujícího se k atestační zkoušce. Rádi po ní jistě sáhnou i praktičtí lékaři pečující o děti či dospělé, lékaři „styčných“ oborů, jako otolaryngologové, dermatologové, pneumologové, oftalmologové, případně zdravotní sestry specialistky či studenti medicíny. Všem těm ji lze s čistým svědomím k četbě i studiu doporučit.

doc. MUDr. Vít Petrů, CSc.

Centrum alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce, Praha

www.homolka.cz

e-mail: Vit.Petru@homolka.cz

Doručeno do redakce: 20. 12. 2005


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Úvodník

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2006 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#