#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Varování před produktem Miracle Mineral Supplement


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2011; 91(3): 176
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

PRAHA: Hlavní hygienik ČR varuje před konzumací doplňku stravy MIRACLE MINERAL SUPPLEMENT, který je nabízen prostřednictvím internetového prodeje.

Potravinový doplněk Miracle Mineral Supplement můře způsobit vážné zdravotní obtíže.
Foto: Archiv
Obr. 1. Potravinový doplněk Miracle Mineral Supplement můře způsobit vážné zdravotní obtíže. Foto: Archiv

Miracle Mineral Supplement (MMS) je nabízen jako dvousložkový přípravek skládající se z krystalické kyseliny citronové, popř. 10% roztoku kyseliny citrónové, a roztoku chloritanu sodného (28 %). Přípravek ke konzumaci se připravuje smícháním obou složek v předepsaném poměru, a poté se vzniklý roztok předepsaným způsobem užívá.

Výsledkem reakce mezi těmito látkami je vznik dioxidu chlóru, který má dezinfekční účinky. Dioxid chlóru je považován za látku nebezpečnou, zdraví škodlivou, která se do potravin nepoužívá ani v nízké koncentraci. Pod různými obchodními značkami se dioxid chlóru používá k dezinfekci vzduchových potrubí, topných a klimatizačních zařízení a prostor pro zvířata (stěny, podlahy a další povrchy).

Chloritan sodný je látkou žíravou a zdraví škodlivou při vdechování a při styků s kůží. Obecně se při práci s chloritanem sodným nepovoluje konzumace potravin a tekutin, nepovoluje se kouření a je nutné zachovávat pravidla osobní hygieny. Při vyšších koncentracích může způsobit popálení trávícího traktu a systematické poruchy, mezi závažné zdravotní následky patří perforace jícnu a žaludku.

MMS je prezentován jako prostředek s antimikrobiálními, antivirovými a antibakteriálními účinky, jak na webových stránkách, tak i v knize, která bývá nabízena současně s přípravkem. Nabídka je doprovázena příklady léčivých účinků a popisuje se vyléčení některých závažných chorob (např. malarie, chřipka, herpes, rakovina, H1N1 chřipka). Tento způsob prezentace může u spotřebitele vyvolat klamavý dojem, že se jedná o látku léčivou.

Dne 1. října 2010 bylo vydáno důrazné varování Food and Drug Administration USA před konzumací tohoto doplňku stravy. Důvodem bylo několik hlášení o zdravotních problémech způsobených konzumací MMS. Varování před konzumací MMS vydala rovněž Food Standard Agency ve Velké Británii, podobně jako Health Canada. Negativní zdravotní dopady byly nahlášeny úřady Belgie, Francie a Švýcarska, a šest případů vážného poškození zdraví bylo oznámeno Australian Therapeutic Goods Administration. Zdravotní potíže po konzumaci MMS jsou známy i v České republice.

Ministerstvo zdravotnictví nepovažuje vzhledem k možným vážným zdravotním dopadům na lidské zdraví výrobek Miracle Mineral Supplement za bezpečný, a varuje před jeho konzumací.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Článek JUBILEA

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 3

2011 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#