#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mikroangiopatická hemolytická anemie jako vůdčí projev pokročilého nádorového onemocnění


Microangiopathic haemolytic anemia (MAHA) as a main symptom of a generalized tumour

Microangiopathic haemolytic anemia (MAHA) is an uncommon- although not rare- condition, which accompanies a number of diseases with a heterogeneous aetiology, including malignant tumours. MAHA may be the first sign of an as yet hidden malignant disease. The exact pathogenesis of cancer–associated MAHA is not yet fully understood. Subjective complaints and objective clinical findings are very diverse but non-specific. For this reason, laboratory tests are the key to establishing a correct diagnosis; findings exhibit a varied level of haemolytic anemia with an increase in reticulocytes, moderate to severe thrombocytopenia, signs of intravascular haemolysis and schistocytes in peripheral blood smears. Due to the fact that MAHA syndrome is usually present in late or terminal stages of malignancies, the prognosis is extremely unfavourable and most patients die within several weeks. Only early tumour diagnosis and the prompt introduction of antitumour therapy in combination with intensive supportive therapy may offer hope of success.

Key words:
microangiopathic haemolytic anemia, adenocarcinoma, schistocyte.


Autoři: J. Procházková 1;  A. Hluší 1;  D. Kurfúrstová 2;  K. Indrák 1
Působiště autorů: Hemato-onkologická klinika FN a LF UP, Olomouc Přednosta: Prof. MUDr. Karel Indrák, DrSc. 1;  Ústav patologie FN a LF UP, Olomouc Přednosta: doc. MUDr. Martin Tichý, CSc. 2
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2007; 87(11): 673-675
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Mikroangiopatická hemolytická anemie (MAHA) je nepříliš častý, nikoli však raritní stav, který doprovází celou řadu onemocnění s heterogenní etiologií, mimo jiné i maligní tumory v generalizovaném stadiu, kdy může být i prvním projevem dosud skrytého nádorového onemocnění. Přesná patogeneze MAHA vyskytující se při neoplazmatech není stále zcela objasněna. Subjektivní potíže i objektivní klinický nález jsou velmi pestré, ale nespecifické. Z tohoto důvodu je ke stanovení správné diagnózy klíčové laboratorní vyšetření, při kterém nalézáme různě hlubokou hemolytickou anemii se vzestupem retikulocytů, středně těžkou až těžkou trombopénii, známky intravaskulární hemolýzy a schistocyty v nátěru periferní krve. Vzhledem k tomu, že syndrom MAHA se vyskytuje většinou v pozdním či terminálním stádiu maligní choroby, je prognóza extrémně špatná, a většina pacientů umírá během několika týdnů. Naději na úspěch poskytuje pouze rychlá diagnóza nádoru a zahájení protinádorové léčby v kombinaci s intenzivní podpůrnou léčbou.

Klíčová slova:
mikroangiopatická hemolytická anemie, adenokarcinom, schistocyt


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 11

2007 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#