#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2014; 18(1): 3
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři Praktické gynekologie,

dovolte, abych Vás přivítal na stránkách prvního čísla nového ročníku Praktické gynekologie. Je to třetí ročník v laskavé péči vydatelství Facta Medica. Je to druhý ročník, ve kterém mám tu čest vést časopis. To samozřejmě nedělám sám, a tak chci na tomto místě poděkovat těm členům redakční rady, kteří se nezištně snaží, aby se Vám časopis líbil. Mezi nimi zaujímá výjimečné místo paní docentka Petra Tesařová, která se rovněž druhým rokem ujímá editace prvního převážně onkogynekologického čísla.

Je to již 18. ročník časopisu. Doufám, že Vám dokážeme, že časopis ve svých „sladkých osmnácti“ zraje a dospívá. V osmnácti by už měl vědět, co chce. Chce být zajímavým gynekologickým periodikem, na které se budete těšit a které uspokojí Vás všechny, ať se už věnujete kterékoliv ze subspecializací.

Když jsme u toho věku, chci na tomto místě popřát mnoho zdraví žijící legendě českého porodnictví prof. Antonínovi Doležalovi, který se 20. ledna dožívá 85 let. Měl jsem tu možnost ho poznat jako polyhistora s nesmírným rozsahem znalostí, autora odborných monografií, ale i filologických studií či beletrie. Rozverného zralého muže s přirozenou autoritou, který ač profesor neváhal pozdravit uklízečku jako první. V tomto čísle Vám přinášíme rozhovor s panem profesorem, abyste se i Vy mohli nechat okouzlit jeho pohledem na život, i ten odborný.

A když už jsme u těch rozhovorů, pan profesor David Cibula nám dává v rozhovoru pro náš časopis nahlédnout do fungování ESGO i na postavení české onkogynekologie v evropském kontextu.

Ve svých úvodnících často používám citáty, a tak i tentokráte pro Vás dva mám. Snažím se jimi řídit nejen při práci na tomto časopise. První patří róninovi Miyamoto Musashimu „Kdo jsem, abych volal na pomoc Boha? Jak můžu být takový slaboch, že mě to napadlo? Já mu musím sloužit, a já se také musím usilovat a cvičit, abych zvítězil. Musím převzít odpovědnost za sebe.“, druhý zenovému mistru Sekitó Kisenovi: „Pokorně připomínám všem, kteří hledají cestu, aby nepromarnili přítomný okamžik."

S pozdravem Váš




Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína
Článek Recenze

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 1

2014 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#