Poznámka k výskytu onemocnění způsobených listerií


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 59, 2007, No. 4, s. 166-167.
Kategorie: Zprávy

Listeria monocytogenes je nesporulující grampozitivní tyčkovitý bičíkovec. Je značně rozšířený a vyskytuje se v rostlinách, v půdě, ve střevech ptáků, ryb, měkkýšů i některých savců včetně člověka. Udává se, že asi 1–10 % osob jsou nosiči tohoto mikroba.

Onemocnění listeriózou vzniká po požití kontaminované potravy neb stykem s hospodářskými zvířaty a probíhá obvykle s mírnými, chřipku připomínajícími příznaky. Vážně mohou onemocnění probíhat u dětí, starých lidí, nemocných se sníženou imunitou a těhotných žen. Např. v roce 1987 po požití infikovaného měkkého sýra došlo ve Švýcarsku ke 30 úmrtím, v roce 2005 opět ve Švýcarsku ke dvěma smrtelným případům.

Nejčastější nálezy listerie v potravinách jsou v nepasterizovaných mléčných produktech, v měkkých sýrech, syrové zelenině, syrových a uzených rybách a tepelně neopracovaných masných pokrmech. Listerie se pomnožuje v potravinách i v chladničce, je rovněž rezistentní ke kyselým a zásaditým prostředím, její pH optimum je mezi 5–9,6, ale roste i mimo tyto hranice. Většina nákaz probíhá mírně a zcela nepoznána.

Z vlastností listerie je možno uvést: kataláza je pozitivní, oxidáza negativní, fermentuje uhlovodany na kyselinu bez tvorby plynu, barví se metylovou červení, produkuje čpavek z argininu, je idol negativní, nezkapalňuje želatinu, nehydrolyzuje škrob. Z těchto a dalších specifických vlastností vycházejí zkoušky na její přítomnost. Ty mají zvláštní význam v prevenci onemocnění kontrolou potravin. Profesionální nákazy by se mohly vyskytnout u profesí přicházejících do styku s infekcí.

Prof. MUDr. Antonín Nauš, DrSc.


Zdroje

1. SIEGRIST, I. Analytical Microbiology, Listeria monocytogenes. Analytix (Fluka) 2006, č. 4, s. 20–22.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Doporučení, indikace a dávkování LMWH
nový kurz
Autoři: Doc. MUDr. Tomáš Kvasnička, CSc.

Pacient s neuropatickou bolestí v ordinaci praktického lékaře
Autoři: doc. MUDr. Ladislav Slováček, Ph.D., MUDr. Birgita Slováčková, Ph.D.

Imunoterapie urotelového karcinomu močového měchýře
Autoři:

Neutropenie
Autoři: MUDr. Michal Kouba

Průlomová bolest a možnosti její léčby
Autoři: MUDr. Pavlína Nosková, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se