Poznámka k výskytu onemocnění způsobených listerií


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 59, 2007, No. 4, s. 166-167.
Kategorie: Zprávy

Listeria monocytogenes je nesporulující grampozitivní tyčkovitý bičíkovec. Je značně rozšířený a vyskytuje se v rostlinách, v půdě, ve střevech ptáků, ryb, měkkýšů i některých savců včetně člověka. Udává se, že asi 1–10 % osob jsou nosiči tohoto mikroba.

Onemocnění listeriózou vzniká po požití kontaminované potravy neb stykem s hospodářskými zvířaty a probíhá obvykle s mírnými, chřipku připomínajícími příznaky. Vážně mohou onemocnění probíhat u dětí, starých lidí, nemocných se sníženou imunitou a těhotných žen. Např. v roce 1987 po požití infikovaného měkkého sýra došlo ve Švýcarsku ke 30 úmrtím, v roce 2005 opět ve Švýcarsku ke dvěma smrtelným případům.

Nejčastější nálezy listerie v potravinách jsou v nepasterizovaných mléčných produktech, v měkkých sýrech, syrové zelenině, syrových a uzených rybách a tepelně neopracovaných masných pokrmech. Listerie se pomnožuje v potravinách i v chladničce, je rovněž rezistentní ke kyselým a zásaditým prostředím, její pH optimum je mezi 5–9,6, ale roste i mimo tyto hranice. Většina nákaz probíhá mírně a zcela nepoznána.

Z vlastností listerie je možno uvést: kataláza je pozitivní, oxidáza negativní, fermentuje uhlovodany na kyselinu bez tvorby plynu, barví se metylovou červení, produkuje čpavek z argininu, je idol negativní, nezkapalňuje želatinu, nehydrolyzuje škrob. Z těchto a dalších specifických vlastností vycházejí zkoušky na její přítomnost. Ty mají zvláštní význam v prevenci onemocnění kontrolou potravin. Profesionální nákazy by se mohly vyskytnout u profesí přicházejících do styku s infekcí.

Prof. MUDr. Antonín Nauš, DrSc.


Zdroje

1. SIEGRIST, I. Analytical Microbiology, Listeria monocytogenes. Analytix (Fluka) 2006, č. 4, s. 20–22.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
nový kurz
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se