#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poznámka k výskytu onemocnění způsobených listerií


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 59, 2007, No. 4, s. 166-167.
Kategorie: Zprávy

Listeria monocytogenes je nesporulující grampozitivní tyčkovitý bičíkovec. Je značně rozšířený a vyskytuje se v rostlinách, v půdě, ve střevech ptáků, ryb, měkkýšů i některých savců včetně člověka. Udává se, že asi 1–10 % osob jsou nosiči tohoto mikroba.

Onemocnění listeriózou vzniká po požití kontaminované potravy neb stykem s hospodářskými zvířaty a probíhá obvykle s mírnými, chřipku připomínajícími příznaky. Vážně mohou onemocnění probíhat u dětí, starých lidí, nemocných se sníženou imunitou a těhotných žen. Např. v roce 1987 po požití infikovaného měkkého sýra došlo ve Švýcarsku ke 30 úmrtím, v roce 2005 opět ve Švýcarsku ke dvěma smrtelným případům.

Nejčastější nálezy listerie v potravinách jsou v nepasterizovaných mléčných produktech, v měkkých sýrech, syrové zelenině, syrových a uzených rybách a tepelně neopracovaných masných pokrmech. Listerie se pomnožuje v potravinách i v chladničce, je rovněž rezistentní ke kyselým a zásaditým prostředím, její pH optimum je mezi 5–9,6, ale roste i mimo tyto hranice. Většina nákaz probíhá mírně a zcela nepoznána.

Z vlastností listerie je možno uvést: kataláza je pozitivní, oxidáza negativní, fermentuje uhlovodany na kyselinu bez tvorby plynu, barví se metylovou červení, produkuje čpavek z argininu, je idol negativní, nezkapalňuje želatinu, nehydrolyzuje škrob. Z těchto a dalších specifických vlastností vycházejí zkoušky na její přítomnost. Ty mají zvláštní význam v prevenci onemocnění kontrolou potravin. Profesionální nákazy by se mohly vyskytnout u profesí přicházejících do styku s infekcí.

Prof. MUDr. Antonín Nauš, DrSc.


Zdroje

1. SIEGRIST, I. Analytical Microbiology, Listeria monocytogenes. Analytix (Fluka) 2006, č. 4, s. 20–22.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#