#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budoucnost nutriční intervence u diabetu možná leží v technologiích


Vyšlo v časopise: Oborový speciál
Kategorie: Souhrn aktuálních studií

Souhrn

Česká inovativní společnost Vitadio nedávno spustila pilotní program, který pomáhá diabetikům se změnou životosprávy. Díky kombinaci lidského faktoru a technologie má potenciál být efektivnější a účinnější než všechny doposud používané přístupy. Podobné aktivity slaví úspěch i v dalších zemích.

Podpora pacienta je základ

Málokterý pacient s prediabetem či diabetem 2. typu je schopen dosáhnout adekvátní úpravy životosprávy sám. Edukace vedená odborníkem přináší lepší výsledky, nejen co se týče návyků pacientů, ale i stran morbidity a mortality. Řada studií využívajících textové zprávy či telefonické rozhovory v minulosti prokázala, že zásadním prediktorem úspěchu intervencí do životosprávy není osobní kontakt s odborníkem, ale dostatečná frekvence a kontinuita jeho podpory. Tu bohužel nemůže z kapacitních důvodů v dostatečném rozsahu poskytnout lékař a v současném systému ani nutriční terapeut.

Lepší výsledky za méně času

Dnešní technické možnosti nicméně od dob telefonování a „esemesek“ značně pokročily a skrývají řešení. Mobilní aplikace či webové programy mohou nejen převzít za terapeuta repetitivní úkony edukace, ale také vést pacienta k plnění jeho osobních cílů, usnadnit mu zaznamenávání jídelníčku, aktivity a hmotnosti, pravidelně ho podporovat a povzbuzovat... a to vše v době, kdy se jeho nutriční terapeut věnuje jinému pacientovi.

Podobně je tomu i u české společnosti Vitadio. Disponuje webovou aplikací a sítí nutričních terapeutů, které dohromady směřují pacienta ke komplexní změně životosprávy zaměřené na výživu, pohyb, ale i stres či spánkovou hygienu. Program začíná tříměsíční intenzivní fází, po které nastupuje delší fáze udržovací.

Česká platforma v pilotním testování

Účast v programu vhodnému pacientovi (diabetikovi ovládajícímu chytrý telefon a/nebo počítač, vyjma nemocných se závažnými komplikacemi a léčených inzulinem) nabízí jeho ošetřující lékař – diabetolog či praktik. Následující postup je už plně v rukou nutričního terapeuta, který pacienta provází celým programem a pravidelně s ním komunikuje přes chat nebo prostřednictvím videohovorů. Lékař se v případě zájmu může s nutričním terapeutem průběžně domlouvat, na závěr obdrží také zprávu o pacientových výsledcích. Bližší informace o možnostech zařazení pacientů do bezplatného pilotního programu lze získat na internetových stránkách www.vitadio.cz nebo e-mailem na info@vitad.io.

„Vakcína“ proti civilizačním chorobám

Obdobné programy, které usilují o změnu návyků a chování pacientů za účelem ovlivnění jejich choroby, jsou jednou z nejmladších odnoží medicínských technologií. Označují se názvem digital therapeutics (do češtiny trochu neohrabaně překládáno jako „digitální terapeutika“). Jejich metodika zpravidla vychází z principů kognitivně-behaviorální terapie (KBT).

Spoluzakladatelka společnosti Vitadio Mgr. Lenka Röhryová, MSc., s trochou nadsázky přirovnává nástup digitálních terapeutik k objevu očkování. „Dříve lidstvo sužovaly smrtící epidemie infekčních onemocnění. Zatočilo s nimi očkování – levná, bezpečná a účinná metoda, která mohla být nabídnuta celé populaci. Nyní čelíme podobně hrozivé epidemii chronických civilizačních onemocnění plynoucích z nezdravého životního stylu. Vytouženým lékem, který při zanedbatelné finanční zátěži pro zdravotní systém pomůže masám lidí v boji s civilizačními chorobami, mohou být právě tato technologická řešení.“

Digitální terapeutika dokáží kromě diabetu v různých modifikacích cílit také na obezitu, hypertenzi či chronické srdeční selhání, potenciál mají například i pro léčbu duševních chorob.

Bující odvětví digitální medicíny

Ač je metodika českého Vitadia v lecčems unikátní, podobné programy se objevují i jinde na světě. Na trhu jsou například v USA a Velké Británii, některé dosáhly i na refundaci ze systému zdravotního pojištění. V českých podmínkách může být cesta k proplácení obtížnější, Vitadio však neztrácí optimismus. „Momentálně směřujeme k získání evropské certifikace pro zdravotnické prostředky. Je jednoznačné, že digitální terapeutika mají v medicíně budoucnost a i odborná veřejnost je jim stále více nakloněna,“ uzavírá Lenka Röhryová.

(luko)


Štítky
Dětská onkologie Dětská radiologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Onkologie Radiodiagnostika Radioterapie Diabetologie Praktické lékařství pro dospělé Praktické lékařství pro děti a dorost
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Oborový speciál

Číslo 1 - Diabetologie

2020 Číslo 1 - Diabetologie
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#