#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doplňky stravy v kombinaci s edukací pacientů mohou zlepšit hojení diabetické nohy


Vyšlo v časopise: Oborový speciál
Kategorie: Souhrn aktuálních studií

Souhrn

Syndrom diabetické nohy je jednou z chronických komplikací diabetu mellitu. Rozvoj chronických defektů je asociován se zvýšenou morbiditou a signifikantním snížením kvality života nemocných. Adekvátní terapie vyžadující multidisciplinární a individuální přístup je základem úspěchu při řešení této problematiky. Recentně publikovaná studie hodnotila vliv doplňků stravy spolu s edukací pacientů na míru hojení diabetické nohy u několika desítek pacientů.

Úvod

Syndrom diabetické nohy vzniká na podkladě kombinace lokálních ischemických a neuropatických změn. Nejčastěji je charakterizován přítomností ulcerace lokalizované na noze distálně od hlezenního kloubu. Vzhledem k ischemickým změnám bývá hojení defektu obtížné, stav je navíc často komplikován sekundární infekcí. Terapie závažnějších defektů spadá do kompetence specializovaných podiatrických ambulancí.

Přes veškeré snahy bývá terapie v některých případech neúspěšná a může vyústit v závažné komplikace. Jakékoliv metody zlepšující prognózu pacientů jsou proto velmi vítané. Prezentovaná studie se soustředila na podávání doplňků stravy s vysokým obsahem bílkovin a současnou edukaci pacientů se syndromem diabetické nohy.

Průběh studie

Studie se zúčastnilo 29 dospělých pacientů − 15 z nich bylo přiřazeno k aktivní léčbě, 14 sloužilo jako kontrolní skupina. Pacienti v terapeutické skupině dostávali denně 2 koktejly s vysokým obsahem bílkovin a současně byli edukováni o potravinovém režimu, který zahrnoval přiměřený příjem nízkotučných zdrojů bílkovin, ovoce, zeleniny, komplexních sacharidů a minimalizaci příjmu jednoduchých sacharidů. Kontrolní skupina nepodstoupila žádnou léčebnou intervenci.

Denní suplementace sestávala z 500 kilokalorií, 28 gramů vysoce kvalitních bílkovin a přibližně 50 % denní potřeby stopových prvků. Na počátku studie a poté každé 4 týdny až do zhojení defektu nebo maximálně do doby 12 týdnů byly pacientům kontrolovány antropometrické údaje a velikost defektu.

Výsledky

Na počátku studie nebyl mezi jednotlivými skupinami pozorován rozdíl v BMI (průměr 33,8 ± 7 kg/m2 ), věku (průměr 53,34 ± 11,14 roku), době trvání diabetu (průměr 13 let), trvání defektu (průměr 10,8 měsíce) nebo ploše defektu (průměr 450 mm2 ). V terapeutické skupině však bylo pozorováno 3× rychlejší hojení defektu v porovnání s kontrolní skupinou. Míra hojení rány byla charakterizována redukcí plochy defektu za týden a v terapeutické skupině činila 151,1 mm2/týden, zatímco v kontrolní skupině pouze 45,2 mm2/týden.

Závěr

Z výsledků studie vyplývá, že podávání doplňků stravy s vysokým obsahem bílkovin v kombinaci s edukací pacientů má silně pozitivní efekt na míru hojení chronických defektů. Rychlejší hojení defektů zvyšuje kvalitu života a funkčnost pacientů trpících syndromem diabetické nohy.

(holi)


Zdroje

Basiri R., Spicer M., Arjmandi B. Nutrition supplementation and education may increase the healing rate in diabetic patients with foot ulcers. Curr Dev Nutr 2019 Jun 13; 3 (Suppl. 1), pii: nzz049. P19-005-19, doi: 10.1093/cdn/nzz049.P19-005-19.

Štítky
Dětská onkologie Dětská radiologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Onkologie Radiodiagnostika Radioterapie Diabetologie
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Oborový speciál

Číslo 1 - Diabetologie

2020 Číslo 1 - Diabetologie
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#