#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Existuje spojitost mezi hladinou glykovaného hemoglobinu a výskytem malignit?


Vyšlo v časopise: Oborový speciál
Kategorie: Souhrn aktuálních studií

Souhrn

Systematické review britských autorů se zaměřilo na vztah mezi glykovaným hemoglobinem (HbA1c) a zhoubným nádorovým onemocněním u pacientů s diabetem mellitem nebo bez něj.

Úvod

Glykovaný hemoglobin (HbA1c) je uznávaným ukazatelem dlouhodobé kompenzace diabetu mellitu. V minulosti byla popsána i možná asociace HbA1c s některými typy maligních nádorů, ač jsou tato data zatím spíše nejednoznačná. Autory prezentované práce proto zajímalo, zda lze potvrdit vztah mezi HbA1c a rizikem vzniku zhoubných nádorových onemocnění nebo úmrtí na ně, a to jak u diabetiků, tak u osob bez tohoto onemocnění.

Metodika analýzy

Z databází EMBASE, MEDLINE, CINAHL a Cochrane Library autoři vybrali studie týkající se vztahu HbA1c a onkologických onemocnění, jejichž účastníky byli pacienti obou pohlaví s diagnózou diabetu mellitu 1. nebo 2. typu nebo bez ní.

Studie byly hodnoceny podle kritérií Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN) dvěma nezávislými hodnotiteli. Vzhledem k heterogenitě výsledků však nakonec nebylo vhodné provést metaanalýzu dat.

Výsledky

Pro hodnocení bylo vybráno 19 prací (14 kohortových studií a 5 studií případů a kontrol). 8 z těchto studií sledovalo vztah HbA1c k jakémukoliv typu nádoru, zbytek se zaměřil na konkrétní diagnózy.

Závěrem 4 prací bylo, že vyšší hladiny HbA1c jsou spojeny s vyšší incidencí zhoubných nádorů a/nebo rizikem úmrtí na jakýkoliv typ nádorového onemocnění. Jedna studie popsala vztah mezi hladinou HbA1c, incidencí maligního onemocnění a rizikem úmrtí na něj křivkou ve tvaru písmene U. Z dalších studií vyplynulo, že vyšší hladina HbA1c je spojena s častějším výskytem kolorektálního karcinomu, nádorů slinivky, plic a ženských reprodukčních orgánů. Práce naopak v dané souvislosti neprokázaly zvýšené riziko karcinomu prsu, gastrointestinálních nádorů a urologických malignit.

Závěr

Vyšší hladina glykovaného hemoglobinu (HbA1c) se zdá být spojena s častějším výskytem onkologických onemocnění a/nebo vyšší úmrtností na ně. Pro bližší porozumění vztahu obou faktorů a podkladu této souvislosti bude zapotřebí dalších studií, citovaný přehledový článek tak poskytl možné vodítko pro další výzkumné snahy.

(epa)


Zdroje

Hope C., Robertshaw A., Cheung K. L., Idris I., English E. Relationship between HbA1c and cancer in people with or without diabetes: a systematic review. Diabet Med 2016; 33(8): 1013−1025, doi: 10.1111/dme.13031.

Štítky
Dětská onkologie Dětská radiologie Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Onkologie Radiodiagnostika Radioterapie Diabetologie
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Oborový speciál

Číslo 1 - Diabetologie

2020 Číslo 1 - Diabetologie
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#