#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pseudotumors & MIMICKERS


Autoři: J. Zámečník
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 48, 2012, No. 3, p. 117
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé,

na úvod mám hned několik dobrých zpráv. Jednak, od tohoto jara je náš časopis začleněn v databázi EBSCO, čímž se naše články zpřístupní ve fulltextové verzi všem předplatitelům této globální databáze vědeckých článků (tj. zejména univerzitám a výzkumným organizacím). To by mohlo společně s indexací v systému Medline přispět ke zvýšení dostupnosti (a samozřejmě i citovanosti) našich článků v široké odborné komunitě. Druhá dobrá zpráva se týká skutečnosti, že i letos ocenila redakční rada nejlepší původní práci publikovanou v minulém roce v našem časopise Bednářovou cenou. Výbor naší odborné společnosti také udělil Hlavovu cenu a Lamblovu cenu za nejlepší vědecké práce členů společnosti publikované v roce 2011. Pokud jste se slavnostního vyhlášení v Litomyšli nemohli zúčastnit, o vítězných pracích vás zpraví informace na této straně.

V letním čísle našeho časopisu přinášíme první část série přehledových doškolovacích článků na téma “Pseudotumors & Mimickers”. Pseudotumor je nepřesný termín používaný pro poruchy, které mohou skutečný nádor na některé úrovni pozorování napodobovat. Vzhledem k tomu, že masa (tumor) skutečně existuje, asi by bylo lépe tyto poruchy označovat jinak. V každém případě tyto léze znají všichni diagnostikující patologové jako něco, nad čímž dokáží při rozhodování o konečné diagnóze strávit velké množství času, jako něco, co dokáže i zkušeného vychýlit z duševní rovnováhy či způsobí bezesnou noc. Jedná se o léze, které jsou při diagnostice náročné jak na zkušenosti konkrétního diagnostika, tak i na znalost klinického kontextu. Proto naše redakce oslovila několik našich předních odborníků s žádostí, aby našim čtenářům představili svůj pohled a praktické postřehy v diferenciální diagnostice nejčastějších pseudotumorů, se kterými se setkávají ve své konzultační praxi. Tentokrát se budeme věnovat melanocytárním psedotumorům (L. Pock), diferenciální diagnostice mezi duktálním karcinomem pankreatu a chronickou pankreatitidou (M. Hermanová), obrovskobuněčným kostním lézím (C. Povýšil) a pseudotumorům varlete a testikulárních adnex (O. Hes). V redakci jsme také připravili přehled vybraných pseudotumorů a jejich nejdůležitějších diferenciálních diagnóz (na str. 126).

Mimoto ale referujeme i o mimořádných pozorováních – o karcinomu vaginy vzniklém na podkladě inkluzní cysty (K. Němejcová et al.), o sarkomatoidním karcinomu prsu vzniklém ve fyloidním nádoru s rozsáhlou skvamoidní metaplazií (Z. Kinkor et al.), o pitevních nálezech u českých pacientů s chřipkovou pneumonií H1N1 (H. Skálová et al.) i o potenciálním významu exprese adiponektinového receptoru 1 v lidském střevě (J. Bronský et al.). A kromě dalších zajímavých informací je pro vás samozřejmě připraveno i nové vydání Monitoru.


Přeji vám poučné a inspirativní čtení

J. Zámečník


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2012 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#