#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva o endoskopickém workshopu Iscare 2013


Autoři: M. Bortlík;  M. Lukáš
Působiště autorů: Organizátoři endoskopického workshopu ISCARE 2013
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2013; 67(3): 229
Kategorie: Různé: zprávy z akcí

V pátek 1. února 2013 proběhl na endo­skopickém pracovišti Klinického centra ISCARE v paláci Lighthouse v Praze již devátý ročník endo­skopického workshopu. Cílem této tradiční akce je nejen prezentovat aktuální možnosti digestivní endo­skopické diagnostiky a terapie, ale především umožnit všem účastníkům neformální diskuzi s předními českými endoskopisty na různá témata každodenní endo­skopické praxe.

Zahájení endoskopického workshopu.
Fig. 1. The endoscopic worskhop started.
Obr. 1. Zahájení endoskopického workshopu. Fig. 1. The endoscopic worskhop started.

Pozvání organizátorů tentokrát přijali dva vrcholní představitelé české digestivní endoskopie: prim. On­dřej Urban z vítkovického Centra péče o zažívací trakt, který je v současnosti předsedou výboru Endoskopické sekce ČGS, a druhým, dá se říci již tradičním hostem, byl doc. Jan Martínek z pražského IKEM. Program workshopu byl zaměřen na dvě hlavní oblasti: resekční techniky v léčbě časných neoplazií trávicí trubice a využití endoskopie v diagnostice a terapii idiopatických střevních zánětů, především Crohnovy choroby. Endoskopických resekcí se ujali oba hosté: doc. Martínek, pohybující se v současnosti na špičce nejen české, ale i evropské endoskopie horní části trávicí trubice, prezentoval endo­skopickou slizniční resekci časného adenokarcinomu jícnu technikou vy­užívající ligátor jícnových varixů. Výkon byl doprovázen diskuzí nejen na téma samotné techniky resekce, zdůrazněna byla zejména nutnost spolupráce s patologem erudovaným v hodnocení slizničních resekcí v jícnu. Zajímavým tématem byl i současný pohled na limity, které v terapeutické endoskopii přináší (či spíše nepřináší) koincidující terapie antiagregačními preparáty. Prim. Urban pak stejně bravurně demonstroval možnosti endoskopické slizniční resekce v tlustém střevě. Endo­skopie zaměřené na diagnostiku a léčbu Croh­novy choroby prezentovali lékaři „domovského“ centra pro IBD – dr. Hrdlička, dr. Machková a dr. Bortlík. Kromě běžných endo­skopických výkonů – koloskopie a jedno­balonové enteroskopie – zhlédli účastníci prezentaci anorektální endosonografie u pacientky s perianální formou Crohnovy choroby a také tradiční terapeutický výkon – balonovou dilataci stenózy v ileokolické anastomóze.

Endoskopické výkony doplnili v průběhu dne krátkými přednáškami prof. Lukáš (příprava střeva před kolo­skopií) a doc. Martínek (POEM). K hladkému průběhu celé akce přispěli moderací a prezentací jednotlivých případů přímo v sále i ostatní členové týmu ­ISCARE – prof. Lukáš, dr. Ďuricová a dr. Lukáš Jr.

Úroveň endoskopického workshopu se odvíjí od dvou základních faktorů: schopnosti prezentujících zvládnout výkon po stránce technické a také (a možná zejména) demonstrovat teo­retické zvládnutí celé problematiky a nabídnout bohatou a pro účastníky užitečnou diskuzi. Jsme přesvědčeni, že v obou směrech mohli být účastníci letošního endoskopického workshopu v ISCARE nadmíru spokojeni.

MUDr. Martin Bortlík, Ph.D.

Klinické a výzkumné centrum

pro střevní záněty ISCARE I.V.F. a.s.

Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7

mbortlik@seznam.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2013 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#