#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

8th ECCO Congress in Vienna


Autoři: T. Douda
Působiště autorů: Subkatedra gastroenterologie, II. interní gastroenterologická klinika, LF UK a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2013; 67(3): 230
Kategorie: Různé: zprávy z akcí

8. ECCO (European Crohn´s and Colitis Organization) kongres byl původně plánován v italském Miláně. Týden módy pořádaný ve stejném termínu však vyhnal ceny ubytování a pronájem kongresových prostor do kosmických výšin, proto se organizátoři rozhodli včas kongres přesunout. Vzhledem k tomu, že se již nejedná o setkání několika málo zasvěcených, je v Evropě v současné době omezený počet měst, kde je možné tuto jednu z největších monotematických akcí na světě organizovat. Letošní kongres navštívilo 4 515 účastníků (první ECOO kongres v Amsterodamu v r. 2006 navštívilo 500 účastníků, do Prahy v r. 2010 přijelo 2 600 delegátů). Rozhodnutí o pořádání kongresu 14.–16. února 2013 v rakouské metropoli a v kongresovém centru ACV (Austria Center Vienna) se ukázalo být dobrým krokem, zejména pro 57 účastníků z České republiky, kteří mohli využít dobré dostupnosti nejen letadlem, ale i autem a vlakem.

Den před zahájením kongresu v Hofburgu vyvrcholila globální tiskovou konferencí akce „Joint the Fight Against IBD 2013“, kterou pořádala společně Evropská federace sdružení pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu (EFCCA – zastřešující organizace pro evropské i tři mimoevropské pacientské organizace) a ECCO. Smyslem této kampaně je zlepšit povědomí veřejnosti o fyzických i socioekonomických potížích pacientů s IBD a přispět k rychlému šíření nových standardů péče o IBD pacienty jak u poskytovatelů, tak i u plátců zdravotní péče. Letošní motiv „Chronické onemocnění u mladých lidí“ korespondoval s faktem, že incidence IBD za posledních pět let dramaticky stoupla zejména u mladých lidí. Po globální tiskové konferenci následovaly tiskové konference jednotlivých zemí s národními reprezentanty a akce byla zakončena panelovou diskuzí následující den těsně před zahájením kongresu již v kongresovém centru ACV. Před zahájením kongresu také zasedaly jednotlivé komise pracovního výboru – zasedání se týkalo D. Ďuricové (výbor pro epidemio­logii) a Z. Šerclové (chirurgický výbor). Již tradičně předcházel kongresu intenzivní kurzu pro mladé gastroenterology, s dvojnásobnou účastí z ČR.

Samotný kongres byl organizován tradičně v jedné sekci, zaznělo celkem 22 přednášek a bylo možné zhlédnout 722 posterů (mimo jiné autorů M. Lukáše, O. Rysky, D. Ďuricové, N. Machkové a Z. Šerclové). Program byl velmi pečlivě připraven a organizace byla precizní. Neslyšeli jsme sice žádné zásadní a překotné změny v diagnostice a léčbě IBD pacientů, ale témata spojující vědeckou základnu s klinickou praxí se dotýkala aktuálních problémů, jako jsou časná stadia IBD, prevence progrese onemocnění, dospívání s IBD, reprodukce a těhotenství a IBD, problematika IBD a starých pacientů a konečně i možnosti léčby u IBD pacientů s malignitou v minulosti nebo současnosti.

Organizace ECCO oslavila své 12. narozeniny v dobré ekonomické (pokladníkem je M. Lukáš) i vědecké kondici. Její kongres umožňuje získat poslední vědecké informace a nejlepší vzdělání ve všech oblastech týkajících se idiopatických střevních zánětů – gastro­enterologii dospělých i dětí, hepatobiliárních onemocnění, endoskopii i gastrointestinální chirurgii. Kongres získal vysoce postavené místo nejen v únorovém kalendáři většiny gastro­enterologů. Nezbývá než opakovat dva roky starou větu, že být členem ECCO se vyplatí (výrazně snížený registrační poplatek na kongres, předplatné časopisu JCC, e-learning a další). Tento fakt respektuje stále více gastroenterologů zaměřující se na IBD i v České republice. Těšíme se na další kongres v dánské Kodani!

MUDr. Tomáš Douda, Ph.D.

národní reprezentant

Subkatedra gastroenterologie,

II. interní gastroenterologická klinika

LF UK a FN Hradec Králové

Sokolská 581, 500 05 Hradec Králové

tomas.douda@fnhk.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2013 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#