#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chrání kouření před Alzheimerovou demencí? Záleží na tom, koho se ptáte.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2010; 149: 228

Publikace autorů se vztahem k tabákovému průmyslu totiž toto riziko snižují.

Kdyby se odborné publikace či jakákoliv média měla věnovat pouze hlavním odstranitelným příčinám předčasného úmrtí, četli bychom všude jen o průjmových onemocněních, cigaretách nebo AIDS. Na okraj, v roce 2002 spočítali ve Velké Británii, že musí zemřít 8571 lidí na následky kouření, aby BBC tomuto tématu věnovala jednu reportáž. Naopak na jedno úmrtí způsobené Creutzfeldt-Jakobovou nemocí připadly reportáže BBC tři.

Občas slyšíme, že není jasný vztah kouření a Alzheimerovy demence. Takové zprávy budí dojem, že výsledky jsou kontroverzní, že odborníci jsou „rozděleni“. Jakékoliv pochyby vyjasnil systematický přehled, navíc se zajímavým doplňkem: Kromě pečlivého vyhledání všech publikací totiž byli vyhledáni i jejich autoři ve sbírce dokumentů tabákového průmyslu při Kalifornské univerzitě (University of California’s Legacy Tobacco Documents Library).

Celkem bylo nalezeno 43 studií o vztahu kouření a Alzheimerovy nemoci. Všechny se shodly v tom, že kouření riziko Alzheimerovy nemoci zvyšuje. Na jedenácti z těchto studií se však podíleli autoři se vztahem k tabákovému průmyslu – i když nebyl vždy deklarován v publikaci, byl zjevný z uvedených dokumentů tabákového průmyslu.

A jak tato fakta souvisela s výsledky? Významně. Riziko kouření pro vznik Alzheimerovy nemoci v důsledku kouření podle těchto 11 prací totiž bylo zhruba o třetinu nižší než v publikacích autorů bez vazby na tabákový průmysl. Kromě toho tito autoři také publikovali řadu dalších článků, ukazujících jak může být kouření prospěšné. Bez těchto 11 publikací vycházelo riziko Alzheimerovy nemoci v důsledku kouření (odds ratio) 1,72 ± 0,19 (P < 0,0005).

Uvedený přehledný článek podporuje praxi řady předních lékařských časopisů, které nepřijímají publikace sponzorované tabákovým průmyslem či publikace od autorů, kteří byli tabákovým průmyslem placeni. Jejich „výzkum“ je prakticky vždy formou propagace.

E. Králíková


Zdroje

Cataldo JK, Procházka JJ, Glantz SA. Cigarette Smoking is a Risk Factorfor Alzheimer’s Disease: An Analysis Controlling for Tobacco Industry Affiliation. Journal of Alzheimer’s Disease 2010; 19(2): 465–480.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Kniha

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#