#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VZPOMÍNKA NA DOBRÉHO A VYNIKAJÍCÍHO CHIRURGA PROF. MUDR. JAROSLAVA PROCHÁZKU, DRSC.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2008; 147: 632
Kategorie: Původní práce

Dne 29. prosince 2008 uplynulo již 5 let od smrti znamenitého chirurga a veselého člověka Jaroslava Procházky.

Pocházel z Kolína, kde vystudoval reálné gymnázium. Promoval v roce 1938 na lékařské fakultě pražské Univerzity Karlovy. Měl štěstí, že jako jeden z posledních předválečných absolventů ukončil studia ještě před uzavřením českých vysokých škol a že se dostal jako začínající lékař do kolektivu tehdejšího primáře doc. MUDr. Jana Bedrny do Hradce Králové. Tam se Procházkovi dostalo vynikající chirurgické výchovy a po stáži u prof. MUDr. Jiřího Diviše, DrSc. si ještě  v Praze během války oblíbil hrudní chirurgii. Po válce byl na několikaměsíčním stipendiu ve Skandinávii, kde poznal moderní a racionální chirurgii. Po návratu do Čech sepsal krásnou publikaci o plicních resekcích, která se stala ve věku pouhých 37 let jeho habilitační prací. Profesor Bedrna si šarmu i chirurgické zručnosti mladého Jaroslava Procházky velmi vážil a dal mu příležitost, aby spolu s ním rozvíjel i kardiochirurgii. Tu Procházka studoval v Anglii i v USA a po smrti prof. Bedrny převzal jako mladý docent jeho královehradeckou chirurgickou kliniku, kterou ved  až do svých 67 let. Proslavil ji úspěšnými plicními i srdečními operacemi, a když byl politickými poměry nucen z funkce přednosty kliniky odejít a musel skončit i jako operatér kardiochirurg, předal své již slavné pracoviště svému nástupci, prof. Brzkovi.

Pracoviště zdárně prospívalo a srdeční chirurgii ještě zdokonalovalo. K Procházkovým kladům patřila jeho velká píle, široký kulturní rozhled, politická přímost bez váhání i v dobách socialistického řízení armády, fakulty a zdravotnictví a jeho vždy dobrá nálada, kterou rozdával svému okolí, třebaže v posledních letech života již žil jen vzpomínkami na svoji bývalou slávu. Sepsal další dvě odborné monografie, dvě knihy životních vzpomínek a dožil se krásných 91 let. Byl přítelem každého se stejnými ideály, koho v životě potkal. Čeští chirurgové na něho nezapomenou a mají možnost projít s ním po cestě jeho života i nad stránkami životopisné knihy, kterou připravila doc. MUDr. Jitka Procházková, CSc.

prof. MUDr. Miloš Hájek, DrSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Kniha
Článek Abstrakta

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#