#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rostlinné steroly jako funkční potraviny


Phytosterols as a Functional Food

Many dietary recommendations which try to lower the concentration of total, respectively LDL cholesterol, force us to look back to vegetable-based diet. The plants synthesize many compounds similar to cholesterol, called phytosterols and phytostanols, and these sterols are consumed in average Western diet in amounts ranging from 200 to 500 mg/day. Phytosterols and phytostanols share the mechanisms of absorption with cholesterol molecule and influence the cholesterol metabolism inside the enterocytes. Both types of phytoanalogs of cholesterol were proven to be potent cholesterol-reducing agents; their daily intake about 2 g/day reduces the LDL-cholesterol by 15 %. The underlying mechanisms involve the prevention of cholesterol absorption from the gut lumen and slower esterification rate of phytosterols (phytostanols) inside the enterocytes. In contrary to phytostanols, phytosterols are absorbed with yet-to-be-considered efficiency, appearing in plasma with concentrations reaching as much as 1 % that of total cholesterol. The hypocholesterolemic effect of phytosterols (phytostanols) can be further supported with the combination of dietary (n-3 polyunsaturated fatty acids, fibre) regimen as well as pharmacological intervention (statins). To conclude, plant sterols represent safe dietary approach to lowering of plasma total cholesterol with the attention paid to the intake of lipid soluble vitamins.

Key words:
phytosterols, phytostanols, cholesterol, diet.


Autoři: M. Vecka;  A. Žák;  E. Tvrzická
Působiště autorů: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 337-342
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.

Klíčová slova:
fytosteroly, fytostanoly, cholesterol, dieta.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#