#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paracetamol u dětí – nejen lék, ale i jed


The Use of Paracetamol in Children –Benefits and Risks

Acetaminophen is the most widely used analgesic drug in pediatrics. It is also the most frequently ingested drug in overdoses. The incidence of paracetamol poisoning has increased and it is accompanied with high morbidity and mortality. The use, abuse and ways of reducing paracetamol toxicity are reviewed. A case report of lethal acetaminophen intoxication in 2-year-old child is described. Authors draw attention to the health care providers – they should consider acetaminophen toxicity in all cases when the child has signs of acute hepatic dysfunction.

Key words:
acetaminophen, toxicity acetaminophen, CVVH.


Autoři: A. Olosová;  I. Láryšová;  T. Zaoral;  A. Bakhtary
Působiště autorů: Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče FN, Ostrava
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 401-405
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Paracetamol je známá analgetická a antipyretická látka. V pediatrii je paracetamol nejčastěji užívaným analgetikem a antipyretikem. Při předávkování ohrožuje vysokou morbiditou a mortalitou. Článek podává přehled o použití paracetamolu u dětí, rizicích jeho podávání a možnostech léčby při intoxikaci. Autoři upozorňují na opomíjenou toxicitu paracetamolu a jeho časté podávání dětem při neznalosti potenciálních život ohrožujících rizik. Jako příklad je uvedena kazuistika dvouletého dítěte s těžkou otravou paracetamolem.

Klíčová slova:
paracetamol, intoxikace paracetamolem, CVVH.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#