#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z dějin pěstounské péče v Českých zemích


From the history of foster care

„The enlightment period“ in the second half of the 18th century brought new view on the negative results of the institutional care in orphanages. The aim to improve the care of orphans and unattended children in the region of former Austrian Empire resulted in the year 1789 in the new law about the foster care. The law incorporated ten principles how to provide, control and finance the foster care in our region. 

Klíčová slova:
orphans, foster care.


Autoři: J. Zeman;  L. Zeman
Působiště autorů: Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 673-674
Kategorie: Dějiny lékařství

Souhrn

Jedním z opatření, kterým „doba osvícenství“ v 18.století reagovala na neuspokojivé výsledky ústavní péče o osiřelé děti v sirotčincích a nalezincích, bylo ustanovení státem placené pěstounské péče v náhradních rodinách. Císařskokrálovské místodržitelství pro České země vydalo v roce 1789 nařízení „O založení pro zaopatření osyřalých dítek“, které stanovilo podmínky, jak má být pěstounská péče v náhradních rodinách prováděna, finančně zajišťována a kontrolována. Nové nařízení významně přispělo k lepší péči o osiřelé a opuštěné děti v 18. a 19. století na našem území. 

Klíčová slova:
osiřelé děti, pěstounská péče.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#