#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ochrana dětí v České republicea Úmluva o právech dítěte


Protective Care of Children in the Czech Republic and the Convention on the Rights of the Child

Protective Care of Children is one of the oldest activities aimed at the defence and maintenance of life. It representsa set of actions, activities, and interventions directed to every child, attempting to provide sufficient defence againstunfavourable effects on its existence and development. It includes also the knowledge how to prevent them. At thesame time attention of workers engaged in the children care is aimed at problems and their solution of developingimpairments, disabilities and abnormalities of individual children and the whole child population. It requires anability to recognize and eliminate endogenous, exogenous or combined adverse effects causing impairments of thechildren’s life. It means treatment and rehabilitation to recover the positive state. The most important role in all suchaffords have parents and the family. To estimate the level and characteristics of children preventive care in CR, thefirst (1997)a nd second (2003) report on evaluation of theCommittee on theRights of the Child and the implementationof the Convention on the Rights of the Child was used. The first evaluation concerned mainly the general problemsof children; the second evaluation was focused on individual groups of children in special circumstances. As mostimportant, the Committee found excellent level of health and educational care (though in the second evaluation itfound some imperfections in education), the foundation of telephone Childline line for consultation of children instress and preparation of several laws concerning the family and children. In both evaluations the Committeerepeatedly reproached imperfections in the implementation of the most important principles of Covention – the bestinterest in children, no discrimination, respects to the children’s opinion, the right of parents to have children andvice versa, problem of institutialization. Next problems reproached concerned the not having founded the Coordinationorgan for the complex protection of child, not having formulated the National plan of care for the family andchild, not having solved problem of monitoring, research and education in that field. Though the reproaches of theCommittee on the Rights of the Child to our protection of child are not insignificant, the overall view of the Committeeand the discussion to the First and Second evaluation are possible to interpret as satisfactory. At the same time, theyinvite to it next improving, namely considering the basic reproaches and recommendations of the UN Committee onthe Rights of the Child.

Key words:
protection of the existence and development of child, children in critical conditions, Convention onthe Rights of the Child, first and second report on fulfilling the Covenant, UN Committee on the Rights of theChild, evaluation of reports.


Autoři: J. Dunovský
Působiště autorů: Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 630-635
Kategorie: Články

Souhrn

Ochranu dětí jako jednu z nejstarších aktivit obrany a uchování života lze chápat jako soubor činností, zásahůa intervencí, směřujících ke každému dítěti a usilujících o jeho dostatečnou obranyschopnost před všemi nepříznivýmivlivy na jeho dobrý stav a vývoj. Dále znalost i umění jim předcházet. Současně znamená soustřeďovánípozornosti angažovaných pracovníků v péči o dítě na problematiku a její řešení vznikajících či již vzniklých škod,vad a poruch jednotlivých dětí i celé dětské populace. To vyžaduje schopnosti rozpoznat endogenní, exogenní,nejčastěji však vzájemně propojené nepříznivé vlivy, jež tyto nedostatky v životě dětí způsobují. Přitom se snažito jejich eliminaci. To znamená je léčit a rehabilitovat k navrácení příznivého stavu. Nejvýznamnější místo ve všechtěchto snahách pak náleží rodičům, rodině. Pro posouzení úrovně a charakteristiky ochrany dětí v ČR byla použitahodnocení Výboru pro práva dítěte první (1997)a druhé (2003)z právy ČR o implementaci Úmluvy o právech dítěte.Zatímco první hodnocení se zaměřilo spíše na obecnou problematiku, týkající se dětí jako celku, druhé sesoustřeďovalo hlavně na jednotlivé okruhy dětí ve zvlášť nepříznivých podmínkách. V prvé zprávě shledával Výborvýtečnou úroveň zdravotní a výchovné péče (i když ve druhé již u výchovné uváděl řadu nedostatků), zřízení Linkydůvěry a přípravu řady zákonů, týkajících se rodiny a dítěte. V obou zprávách opakovaně vytkl nedostatky v implementacinejdůležitějších principů Úmluvy – nejlepší zájem o dítě, nediskriminace, respekt k názoru dítěte, právorodičů na děti a naopak, problém institucionalizace. Dále řadu dalších problémů a otázek, jako je neustaveníKoordinačního orgánu pro komplexní ochranu dětí, vypracování Národního plánu péče o rodinu a dítě, neřešenýproblém monitoringu, výzkumu a vzdělávání v této oblasti. I když výhrady Výboru pro dětská práva k naší ochranědětí nejsou pominutelné, přece jen celkový pohled hodnocení Výboru i diskuzí o 1. a 2. zprávě nám dovoluje chápatúroveň naší ochrany dětí jako celkem uspokojivou. Současně však vybízí naléhavě k jejímu dalšímu zlepšování,zvláště s ohledem aspoň na zásadní připomínky a doporučení Výboru OSN pro práva dítěte.

Klíčová slova:
ochrana stavu a vývoje dítěte, děti ve zvlášť nepříznivých situacích, Úmluva o právech dítěte, 1. a 2.zpráva o plnění Úmluvy, Výbor OSN pro práva dítěte, hodnocení zpráv.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#