#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sdělení redakční rady


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 3-4, s. 127
Kategorie: Editorialy

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, předplatitelé časopisu,

právě držíte v rukách aktuální dvojčíslo časopisu Anesteziologie a intenzivní medicína (AIM), které je jedním z posledních tištěných a doručených do vaší schránky. Po předchozích několikaletých domluvách v rámci redakční rady a z pověření výborů obou odborných společností ČSARIM a ČSIM bude další vydávání časopisu překlopeno pouze do on‑line verze a dostupné všem členům těchto odborných společností jako součást „členského servisu“. Tuto změnu považujeme za správnou nejenom z pohledu směřování obou odborných společností, ale i za nutný krok pro ekonomickou nezávislost a udržitelnost časopisu do dalších let.

Řada z vás jste předplatiteli časopisu, někteří jej máte k dispozici na svém pracovišti. I přes přístupnost jiných zahraničních zdrojů představuje časopis obou odborných společností pro mnoho lékařů, kromě notifikované platformy pro publikování výzkumných projektů, rovněž významný zdroj informací v rámci jejich specializační přípravy a systému celoživotního vzdělávání. Je snahou redakční rady a výborů ČSARIM a ČSIM, aby časopis AIM plnil i nadále podobnou roli v rámci příslušné odborné komunity, analogicky jako je tomu u oborových časopisů v řadě zemí EU. Časopis by z tohoto pohledu neměl být pouze výrazem „odborné vyspělosti“ příslušné odborné společnosti, ale především jednou z nenahraditelných komunikačních platforem. Základní podmínkou naplnění této role je zajištění dostupnosti časopisu pro členy společnosti (jako je tomu např. v ESAIC či ESICM).

Při relativně nízké ceně předplatného (ve srovnání s jinými odbornými časopisy) je nereálné, aby byl časopis ekonomicky ziskový nebo alespoň neutrální, pokud není zajištěna pravidelná účelová dotace jiným subjektem. Několik posledních let obě odborné společnosti (tzn. všichni členové ČSARIM a/nebo ČSIM) na vydávání časopisu přispívali, tj. fakticky jej dotovali. Aktuální globální ekonomická situace se zákonitě promítne i do ceny vydávání časopisu a zmíněné problémy dále prohloubí. Z těchto důvodů bylo oběma výbory i redakční radou rozhodnuto ukončit vydávání tištěného časopisu AIM, přejít na výlučně elektronický formát a zahrnout časopis do členského příspěvku dané odborné společnosti. Díky několika postupným krokům na straně časopisu (přechod k novému vydavateli, vytvoření a aktivní správa webových stránek časopisu, spuštění redakčního systému) a na straně odborných společností a ČLS JEP (pružnější kontrola členské základny, spuštění nového systému registrace a kontroly úhrady členských příspěvků) jsme se nyní přiblížili rozhodujícímu kroku: Rok v přehledu 2022, tzn. poslední číslo 33. ročníku časopisu AIM, bude posledním, které se dostane v tištěné podobě pouze do rukou předplatitelů. První číslo v roce 2023 již bude pouze elektronické.

Co tato změna bude pro vás, čtenáře a předplatitele, znamenat? Pokud jste členy některé z oborných společností ČSARIM a/nebo ČSIM, pak relativně málo. Časopis pro vás bude dostupný po přihlášení na webových stránkách a po verifikaci vaší e‑mailové adresy i přímo pravidelným zasíláním PDF verze. Pro další roky počítáme s vydáváním pěti čísel – čtyř naplněných zvyklým obsahem původních prací, přehledových a edukačních článků a pátého „Vánočního“ vydání Rok v přehledu sestaveného našimi předními odborníky oboru AIM. Články již přijaté budou samozřejmě dostupné ve formátu „published ahead of print“ jako v jiných zahraničních časopisech. On‑ line verze navíc rozšíří možnost publikování multimediálních formátů – například videí, interaktivních algoritmů. Pro ty, kteří nejsou členy ani jedné ze zmíněných odborných společností (například zahraniční čtenáři), možnost objednání časopisu formou předplatného samozřejmě zůstane a otevře jim stejné výhody. Doufáme, že tyto změny nám umožní časopis dále společně rozvíjet.

Redakční rada (v abecedním pořadí)

MUDr. David Astapenko, Ph.D. prof. MUDr. Jan Beneš, Ph.D. prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D., FCCM, FESAIC doc. MUDr. Martina Kosinová, Ph.D. doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 3-4

2022 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#