#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Předoperační POCT ultrazvuk významně zpřesňuje zhodnocení křehkosti a pooperační perspektívy


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 33, 2022, č. 1, s. 56
Kategorie: Zajímavosti z literatury

Canales C, Mazor E, Coy H, Grogan TR, Duval V, Raman S, Cannesson M, Singh SP. Preoperative Point‑of‑Care Ultrasound to Identify Frailty and Predict Postoperative Outcomes: A Diagnostic Accuracy Study. Anesthesiology. 2022 Feb 1;136(2):268-278. doi: 10.1097/ALN.0000000000004064. PMID: 34851395.

Křehkost pacientů je velmi významným perioperačním údajem pro určení jejich somatické i psychické rezervy, tolerance navrhovaného výkonu i celkové pooperační prognózy. Běžně se udává kategorizací podle předoperačního subjektivního a orientačního zhodnocení operatéra a anesteziologa a zdůvodňuje i jejich volby.

Výzkumná skupina z univerzitních pracovišť v Los Angeles zorganizovala studii, cílenou na objektivizaci předoperační křehkosti v porovnání s pooperačními výsledky.

Již historicky byl považován za určující především stav nutrice spolu s proteinovou masou a věkem. Byly zhodnoceny lékařem a případně podpořeny CT skenem svaloviny beder.

Aktuální studie se zaměřila na zpřesnění a objektivizaci. Zvolila u 32 sledovaných pacientů a u 20 kontrolních zdravých dobrovolníků kombinaci fenotypu s ultrazvukovým předoperačním změřením mohutnosti m. quadriceps a m. rectus femoris. Porovnala je s pooperačním průběhem a s výskytem komplikací.

Statisticky významná křehkost byla objektivně identifikována u 18 operovaných. Výsledky hodnotily řadu somatických projevů, vznik deliria, obnovení soběstačnosti i délku pooperační hospitalizace. Ultrazvukové zjištění omezené mohutnosti m. quadriceps přitom mělo vyšší průkaznost křehkosti a její míry v porovnání s m. rectus femoris.

Cílené předoperační ultrazvukové vyšetření je objektivně hodnotitelné. Je oproti CT diagnostice méně náročné, POCT pohotové u lůžka pacienta, ekonomicky velmi přijatelné. Začlenění do předoperační série vyšetření a edukace jsou snadné.

Závěry studie doporučují dané POCT ultrazvukové vyšetření křehkosti zařadit zejména do předoperačních vyšetření u seniorů, při podezření na malnutrici, na handicapující komorbidity a uvádět získané údaje v předoperační dokumentaci.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#