#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv tabáku na vznik zubního kazu a parodontálních obtíží u mladých dospělých

23. 4. 2019

V dostupné literatuře dosud chyběla jednoznačná definice vztahu příčiny a následku užívání tabákových výrobků a vzniku zubního kazu. Cílem prezentované studie proto bylo určení vlivu závislosti na tabáku na vznik zubního kazu u mladých dospělých mužů.

Metodika a průběh studie

300 zdravých mladých mužů ve věku 20–40 let bylo rozděleno na 3 skupiny po 100 osobách.

  • skupina A: účastníci užívající tabákové výrobky bez kouře
  • skupina B: kuřáci
  • skupina C: účastníci neužívající tabákové výrobky v žádné formě

Závislost na tabáku byla stanovena pomocí Fagerströmova testu závislosti na nikotinu. Zdravotní stav chrupu byl posouzen indexem kazivosti (KPE). Výsledky prošly statistickou analýzou za použití Mannova-Whitneyho testu. Za statisticky významné byly považovány hodnoty p < 0,05.

Výsledky

Průměrná hodnota indexu KPE byla ve skupinách A a B signifikantně vyšší než ve skupině C. V rámci skupiny A se hodnoty indexu zvyšovaly spolu s vyšší závislostí na tabáku. To dokazuje, že účinek tabákových výrobků na vznik zubního kazu je podmíněn frekvencí jejich užívání. Zvýšená kazivost se dá vysvětlit přítomností cukrů v těchto výrobcích, která v průměru dosahuje až 34 %. Tabákové produkty jsou navíc přítomné v dutině ústní po dobu až 30 minut.

Oproti skupině A byly výsledky skupiny B velmi odlišné. Nejvyšší hodnoty indexu KPE byly naměřeny u mužů s nízkou závislostí, nejnižší hodnoty v této skupině byly nalezeny u osob s největší závislostí na tabákovém kouři. U kuřáků je tedy kazivost obecně vyšší, nezvyšuje se však s frekvencí kouření. Zvýšená závislost ovšem souvisí s výskytem onemocnění parodontu a vyšším počtem chybějících zubů. Ty byly většinou ztraceny z parodontálních důvodů, nikoliv kvůli přítomnosti zubního kazu.

Závěr

U obou forem tabáku byla dokázaná zvýšená kazivost, u kuřáků potom vyšší výskyt parodontálních problémů a ztracených zubů z těchto důvodů. Je proto vždy nutné odebrat správnou anamnézu a u těchto pacientů klást zvýšený důraz na orální hygienu.

(jez)

Zdroj: Sharma S., Mishra S. K., Mittal N. Influence of tobacco dependence on caries development in young male adults: a cross-sectional study. J Conserv Dent 2018 Nov-Dec; 21 (6): 597–601, doi: 10.4103/JCD.JCD_218_18.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#