#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užití zubní pasty s argininem a uhličitanem vápenatým v ordinaci: jednoduchá a efektivní procedura ke snížení citlivosti

26. 9. 2018

Obava z bolesti a přecitlivělost dentinu zhoršuje spolupráci pacienta i při běžném ošetření, jako je profylaktické čištění zubů v ordinaci. Výzkumníci z kanadské University of Toronto Mississauga se proto rozhodli ověřit, jakou roli mohou v tomto případě sehrát komerčně dostupné zubní pasty s obsahem argininu. Své výsledky recentně publikovali v American Journal of Dentistry.

Metodika a průběh studie

Jednalo se o monocentrickou klinickou studii, které se zúčastnily osoby s dentinem přecitlivělým na taktilní podněty mezi 10 a 50 gramy síly (podle stupnice Yeaple Probe) a s citlivostí na proudění vzduchu na 2.–3. stupni Schiffovy škály.

Okamžitě po evaluaci citlivosti jim byla aplikována dávka zubní pasty s obsahem 8 % argininu, uhličitanu vápenatého a fluoridů na dva vybrané zuby. Zubní lékař či hygienistka aplikovali dávku pomocí prstu a masírovali dané zuby po dobu 1 minuty. Následně bylo provedeno profylaktické čištění a účastníci studie pokračovali v používání stejné zubní pasty i doma 2× denně po dobu 2 týdnů. Citlivost byla kontrolována ihned po čištění a poté opět po 2 týdnech. Studii dokončilo 39 účastníků.

Výsledky a závěr

Citlivost po čištění se oproti původním hodnotám snížila o 228,9 % u taktilních podnětů a o 48,9 % při proudění vzduchu. Po 2 týdnech užívání zubní pasty s argininem se citlivost na dotyk snížila dokonce o 317,8 % a na proud vzduchu až o 90,1 %.

Výsledky této studie se shodují i s dřívějšími pracemi, které doporučují aplikaci zubní pasty s argininem (s fluoridy či bez nich) těsně před provedením profylaktického čištění zubů. Citlivost je výrazně nižší a pacient i lékař během ošetření klidnější.

(jez)

Zdroj: Ayad F., Ayad N., Vazquez J. et al. Use of a toothpaste containing 8% arginine and calcium carbonate for immediate and lasting relief of dentin hypersensitivity: a simple and effective in-office procedure. Am J Dent 2018 Jun; 31 (3): 135–140.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#