#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost znecitlivujících zubních past při léčbě dentinové hypersenzitivity − systematický přehled a metaanalýza

20. 12. 2018

Metaanalýza publikovaná v srpnovém vydání Journal of Dentistry se věnovala účinkům znecitlivujících zubních past na hypersenzitivní dentin v porovnání s negativní kontrolou.

Zdroje a výběr studií

V rámci této metaanalýzy bylo prohledáno pět databází, ze kterých byly vybrány relevantní články k tématu. Jednalo se o randomizované kontrolované studie vydané do listopadu 2017, které hodnotily účinky znecitlivujících zubních past s obsahem různých aktivních látek proti dentinové hypersenzitivitě a porovnávaly je se zubními pastami bez speciálního složení. Všechny studie probíhaly u pacientů s hypersenzitivním dentinem. Metaanalýza dodržela doporučené pokyny iniciativy Cochrane k vyloučení předpojatosti, kvalita studií byla zhodnocena nástrojem GRADE.

Hodnocená data a výsledná zjištění

Z databází bylo vybráno 53 randomizovaných kontrolovaných studií s celkem 4796 účastníky. Z výsledků vyplývá, že zubní pasty obsahující aktivní znecitlivující složky měly prokazatelně lepší účinek než negativní kontroly. Kvalita důkazů se však lišila. Nejslaběji prokazatelnou účinnost měly zubní pasty se stronciem a amorfním fosforečnanem vápenatým. Zubní pasty s obsahem draslíku, stroncia a fluoridu cínatého měly důkazy o nízké kvalitě, u dalších pěti druhů speciálních zubních past, mj. s obsahem argininu či nano-hydroxyapatitu, byly důkazy vyhodnocené jako střední kvality.

Závěr a diskuse

Výsledky této metaanalýzy podporují předpoklad, že zubní pasty obsahující arginin, draslík, fluorid cínatý, fosfokřemičitan vápenatý a nano-hydroxyapatit ulevují od příznaků dentinové hypersenzitivity. Autoři práce naopak nepodporují užívání zubních past s obsahem stroncia a amorfního fosforečnanu vápenatého v této indikaci. Celkově je však nutné provést více kvalitních studií na toto téma, které by závěry metaanalýzy potvrdily.

(jez)

Zdroj: Hu M. L., Zheng G., Zhang Y. D. Effect of desensitizing toothpastes on dentine hypersensitivity: a systematic review and meta-analysis. J Dent 2018 Aug; 75: 12−21, doi: 10.1016/j.jdent.2018.05.012.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#