#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Onemocnění parodontu je závažnější u pacientů s přítomností zubního kazu

22. 4. 2019

Onemocnění parodontu a zubní kaz jsou dvě nejčastější onemocnění dutiny ústní. Cílem recentně publikované kanadské studie bylo prozkoumat a zpřesnit asociaci mikrobiologických markerů zubního kazu a závažnosti parodontopatií v dospělé populaci.

Metodika a průběh studie

Průřezové studie se zúčastnilo 94 zdravých dospělých mužů v průměrném věku 55,4  ± 13,0 let. Data byla získána pomocí dotazníku a klinického vyšetření, které zahrnovalo index kazivosti chrupu (KPE), sondáž parodontálních chobotů, stanovení klinické úrovně gingiválního attachementu (CAL) a indexy plaku a krvácení.

Účastníkům byly následně odebrány vzorky supra- a subgingiválního zubního plaku, ve kterých byla stanovena přítomnost Streptoccocus mutans a 6 parodontálních patogenů.

Ke kategorizaci účastníků byly použity definice Centra pro kontrolu a prevenci onemocnění a Americké akademie parodontologie (CDC-AAP) a procento zubů s CAL ≥ 3 mm.

Výsledky

Významné pozitivní asociace byly nalezeny mezi závažností parodontálního onemocnění (podle definice CDC-AAP), indexem kazivosti chrupu (adjustovaný poměr šancí [aOR] 1,03; 95% CI 1,01–1,05) a indexy DS (aOR 1,18; 95% CI 1,05–1,32) stejně jako mezi procentem zubů s CAL ≥ 3 mm, indexem KPE (aOR 1,03; 95% CI 1,00–1,05) a indexy DS (aOR 1,12; 95% CI 1,00–1,25). Hodnoty pozitivní asociace byly potvrzeny také pro Fusobacterium nucleatum a S. mutans (aOR 6,03; 95% CI 1,55–23,45).

Závěr a klinický přínos studie

Touto studií bylo potvrzeno, že zubní a kaz a parodontopatie jsou onemocnění která se nevylučují, ale naopak akcentují. Zubní lékaři by proto neměli opomíjet prevenci ani jednoho z nich. Zubní pasta s vysokou účinností proti zubnímu kazu je důležitou součástí péče o dutinu ústní i u parodontologických pacientů a naopak.

(jez)

Zdroj: Durand R., Roufegarinejad A., Chandad F. et al. Dental caries are positively associated with periodontal disease severity. Clin Oral Investig 2019 Jan 28, doi: 10.1007/s00784-019-02810-6 [Epub ahead of print].



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#