#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinicky ověřený účinek solí zinku na zubní plak a gingivitidu

29. 11. 2018

Gingivitida je zánětlivé onemocnění dásní způsobené nejčastěji přítomností plaku v gingiválním sulku. Jeho prevence i léčba závisí zejména na úrovni ústní hygieny pacienta. Základem je vždy správné čištění zubním kartáčkem, pomoci však může i správně vybraná zubní pasta. Právě to bylo předmětem klinické studie, která porovnávala zubní pastu s obsahem 8 % argininu, uhličitanu vápenatého, solí zinku a 1450 ppm fluoridových iontů ve formě monofluorofosforečnanu sodného s běžnou zubní pastou s fluoridy v této indikaci.

Metodika a průběh studie

Randomizované dvojitě zaslepené studie s paralelními skupinami se zúčastnili dobrovolníci ve věku 20–62 let. Všichni měli alespoň 20 zdravých zubů bez jakékoliv rekonstrukce, počáteční hodnotu gingiválního indexu (Löe-Silness) ≥ 1,0 a počáteční hodnotu indexu plaku (Quigley-Hein) ≥ 1,5. Sledování probíhalo po dobu 6 měsíců a v tomto období si všichni účastníci čistili zuby 2× denně zubní pastou navrženou investigátory. Gingivální index a index plaku byly hodnoceny na začátku, po 3 a po 6 měsících.

Výsledky

Studii dokončilo 88 probandů. Již po 3 měsících bylo u testované zubní pasty pozorováno významné snížení hodnot gingiválního indexu (o 21,9 %) oproti kontrolní skupině. Po 6 měsících činily hodnoty gingiválního indexu v testované skupině 0,89, zatímco v kontrolní 1,20. Došlo tedy k redukci gingivitidy o 25,8 %.

Hodnoty indexu plaku se po 3 měsících v obou skupinách výrazně nelišily. Po 6 měsících ovšem v testované skupině tyto hodnoty činily 2,07, zatímco v kontrolní dosahovaly 2,41, což odpovídá redukci plaku o 14,1 %.

Závěr

Ze studie vyplývá, že zubní pasta elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s obsahem argininu a solí zinku vykazuje velmi dobrou účinnost při zánětu dásní již po 3 měsících a navíc snižuje výskyt zubního plaku při delším užívání.

(jez)

Zdroj: Lai H. Y., Lee S., Toh S. W. et al. The clinical efficacy of a new dentifrice with zinc on plaque and gingivitis. J Clin Periodontol 2015; 42 (S17): PO748.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#