#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost L. reuteri DSM 17938 v léčbě akutní gastroenteritidy u dětí

15. 7. 2020

Průjmová onemocnění patří celosvětově k nejčastějším příčinám úmrtí dětí mladších 5 let. Účinná a včasná léčba je v případě akutní gastroenteritidy (AGE) zásadní, proto se probiotikům v souvislosti s terapií AGE věnuje značná pozornost. Metaanalýza loni publikovaná v časopisu Nutrients se zaměřila na účinnost Lactobacillus reuteri DSM 17938 v léčbě AGE u dětí od 3 měsíců do 5 let věku.

Úvod

Probiotika jsou účinnou podpůrnou léčbou u pediatrických pacientů s akutní gastroenteritidou, snižují trvání doby průjmu a zmírňují intenzitu symptomů. Termín probiotika ovšem odkazuje na heterogenní skupinu mikroorganismů, proto obecné tvrzení o jejich účinnosti v léčbě AGE nelze aplikovat na jakýkoliv probiotický přípravek. Za efektivní je považován například Lactobacillus reuteri, konkrétně kmen DSM 17938, který se vyznačuje ztrátou rezistence vůči tetracyklinu a linkomycinu. Přesný mechanismus účinku tohoto probiotického kmene dosud nebyl popsán, nicméně výzkumníci a lékaři se domnívají, že má imunomodulační efekt a dobře interaguje se střevní mikrobiotou.

Analyzované studie a sledované cíle

Do prezentované metaanalýzy byly zahrnuty 4 randomizované studie, při nichž byl 347 pacientům podáván L. reuteri DSM 17938 v různých dávkách a formách. Pacienti v kontrolních skupinách užívali buď placebo (2 studie), nebo nedostávali žádnou probiotickou léčbu (2 studie).

Primárním sledovaným cílem bylo porovnání délky trvání průjmu a objemu stolice. K sekundárním cílům patřilo srovnání průběhu akutní gastroenteritidy, posouzení, u kolika případů AGE trvá průjem déle než 7 dní, nebo hodnocení délky hospitalizace. 

Denní dávka L. reuteri DSM 17938 se pohybovala od 1 × 108 CFU (po dobu 5 dní) až do 4 × 108 CFU (po dobu 7 dní). Ve všech studiích bylo probiotikum podáváno jako podpůrná léčba k perorální či intravenózní rehydratační terapii.

Výsledná zjištění

Výsledky metaanalýzy ukazují, že průměrná doba trvání průjmu byla u dětí léčených L. reuteri DSM 17938 ve srovnání s placebem kratší o 0,87 dne. U skupin užívajících probiotikum byla kratší také hospitalizace (–0,54 dne; 95% interval spolehlivosti [CI] –1,09 až 0,0; vysoká heterogenita). S podáváním L. reuteri DSM 17938 se v porovnání s placebem pojí rovněž zlepšení stavu v 1. a 2. dni onemocnění, v dalších dnech nemoci nebyly mezi skupinami pozorovány rozdíly. Žádná ze studií nezohledňovala objem stolice, tento parametr tedy nemohl být hodnocen. Celková kvalita důkazů dle systému GRADE byla u všech 4 analyzovaných studií hodnocena jako nízká nebo velmi nízká.

Shrnutí a závěr

Metaanalýza potvrzuje dřívější poznatky týkající se využití L. reuteri DSM 17938 v léčbě akutní gastroenteritidy. Přidání tohoto probiotika ke standardní rehydratační terapii zkracuje dobu trvání průjmu o desítky hodin a zkracuje též délku hospitalizace. Při jeho užívání se dále zvyšuje pravděpodobnost ústupu obtíží během prvních 2 dnů onemocnění. Přestože metaanalýza vykazuje některé nedostatky, jako je například malé množství hodnocených studií, přispívá k lepšímu poznání možností léčby akutní gastroenteritidy a potvrzuje stávající poznatky, že L. reuteri DSM 17938 má pozitivní efekt při léčbě AGE v dětském věku.

(pak)

Zdroj: Patro-Gołąb B., Szajewska H. Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus reuteri DSM 17938 for treating acute gastroenteritis in children. An update. Nutrients 2019 Nov 14; 11 (11), pii: E2762, doi: 10.3390/nu11112762.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#