#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sportovní terapie jako součást managementu hemofilie

27. 10. 2020

Studie autorů z univerzity v německém Wuppertalu cíleně zkoumala vliv půl roku trvající programované sportovní terapie na subjektivní fyzickou výkonnost a kvalitu života osob s hemofilií.

Úvod

Muskuloskeletální krvácení může vést k omezením lokomotorického systému a následně i ke zhoršení kvality života související se zdravím (HRQoL). V tuto chvíli je sport doporučovaným přístupem ke zlepšení fyzické výkonnosti a měl by tvořit důležitou součást managementu hemofilie.

Metodika a průběh studie

Do randomizované kontrolované studie bylo zařazeno 64 hemofiliků, z toho 5 se středně těžkou a 59 s těžkou hemofilií (celkem 57 hemofiliků A a 7 hemofiliků B). Účastníci byli náhodně rozděleni do 2 skupin – intervenční s cíleným tréninkem provozovaným po dobu 6 měsíců a skupiny kontrolní.

Tréninkový plán pro každého pacienta byl sestaven individuálně dle jeho potřeb. Obvykle sestával z 5–9 cviků (např. cable pull – cvičení na principu tahu; leg press – pro zpevnění dolních končetin), jež byly vybrány z katalogu 30 cviků zaměřených na trénink síly a koordinace.

Pro hodnocení byly použity dotazníky SF-36 a Haem-A-QoL před intervencí i po ní a dále HEP-Test-Q pro subjektivní fyzickou výkonnost.

Výsledky

Po 6 měsících trvání studie udávali hemofilici v intervenční skupině signifikantně lepší výkonnost v testu HEP-Test-Q ve srovnání s kontrolní skupinou. Podobně v testu SF-36 byly v intervenční skupině zlepšeny domény obecného vnímání zdraví a mentálního zdraví, specifický test Haem-A-QoL potom potvrdil signifikantní zlepšení v doméně pocitové, zaměřené na práci a rodinu.

Závěr

V této první randomizované kontrolované studii se 6 měsíci sportovního tréninku byl potvrzen jeho pozitivní vliv na výkonnost, fyzické i mentální zdraví. Specifické metody sportovní terapie pod dohledem zkušených profesionálů a zdravotníků by se tak měly stát samozřejmou součásti léčby hemofilie.

(eza)

Zdroj: Runkel B., von Mackensen S., Hilberg T. RCT − subjective physical performance and quality of life after a 6-month programmed sports therapy (PST) in patients with haemophilia. Haemophilia 2016; 22: 765−771, doi: 10.1111/hae.12957.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#