#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sport jako důležitá součást života hemofiliků

7. 4. 2021

Lidé s vrozenou krvácivou poruchou mají velmi různorodé přístupy ke sportu a cvičení. Možnost prevence krvácení při podávání bezpečných a efektivních léků u těchto pacientů jednoznačně podporuje zapojení se do aktivního fyzického života.

Proč a jak sportovat?

Sport nabízí řadu pozitiv z hlediska zdraví kostí, kloubů i svalů. Pomáhá v prevenci civilizačních chorob, ale zlepšuje také zdraví psychické. V případě omezení v podobě krvácivé choroby je základem sport bezpečný, podporovaný ošetřujícím lékařem.

Pohled na riziko krvácení při sportovní aktivitě může být různý z pohledu ošetřujícího personálu, rodičů či samotného hemofilika. Existuje řada doporučení stran toho, který sport a za jakých okolností je bezpečný a který s sebou naopak nese vysoké riziko krvácení. Hezky je to shrnuto například v anglicky napsané příručce Playing It Safe.

U dětí by rodiče měli podporovat všechny aktivity, které napomáhají zdravému vývoji těla. Rodiče dětí s krvácivou poruchou by obecně měli dítěti aktivně pomoci najít takový sport, ve kterém bude mít alespoň určitou šanci na úspěch.

Povrchové modřiny jsou v tomto věku normální; pokud tedy nejsou bolestivé a nevedou k omezení pohybu, je potřeba občasné modřiny jako následek fyzické aktivity akceptovat. Zejména u dospívajících je ovšem vhodné upravovat sportovní aktivity i s ohledem na celkovou míru krvácení, eventuálně postižení kloubů a na celkovou stavbu těla.

V rámci jakékoliv fyzické aktivity je třeba nezapomínat na:

  • strečink s cílem zlepšení flexibility;
  • využití posilovacích nástrojů a strojů pro zlepšení síly;
  • pravidelné zařazení aerobních aktivit ke zlepšení výdrže.

Co když se objeví krvácení?

V případě krvácení je nutné ihned skončit se cvičením a zahájit léčbu. V průběhu prvních 12−48 hodin po výskytu krvácení je nejdůležitější podávání koncentrátů chybějícího faktoru. Vedle toho je možné praktikovat systém RICE – z anglického Rest (odpočinek), Ice (ledování/chlazení místa krvácení), Compression (stažení postiženého kloubu, končetiny), Elevation (vyzvednutí postižené končetiny).

Po odeznění krvácení je také důležité konzultovat další fyzickou aktivitu s lékařem či fyzioterapeutem – tj. kdy a za jakých okolností se ke sportu vrátit.

Závěr

Sport je pro řadu dětí i dospělých velmi důležitou součástí života. Současně není pochyb o tom, že „být fyzicky fit“ je prevencí řady komplikací dnešního uspěchaného, často sedavého životního stylu. Moderní medicína napomáhá tomu, aby pro většinu pacientů s vrozenou krvácivou poruchou bylo možné najít vhodný a bezpečný sport, který mohou praktikovat.

Pro zajištění bezpečnosti je naprosto zásadní otevřená komunikace mezi osobou s krvácivou poruchou, případně její rodinou, ošetřujícím týmem v nemocnici a trenérem daného sportu. Role fyzioterapeutů při hledání vhodné fyzické aktivity je potom prakticky klíčová, a je tedy více než vhodné s nimi pravidelně spolupracovat.

(eza)

Zdroj: Playing It Safe. Bleeding Disorders, Sports and Exercise. National Hemophilia Foundation for all bleeding and clotting disorders, 2005. Dostupné na: www.hemophilia.ca/files/PlayingItSafe.pdf



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#