#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prevalence a klinický dopad nadváhy a obezity v populaci hemofiliků

30. 5. 2022

Obezita se řadí mezi civilizační onemocnění s rostoucí prevalencí a zvyšujícím se podílem na morbiditě a mortalitě celkové populace. Epidemie nadváhy a obezity se nevyhýbá ani jedincům s hemofilií. Podle epidemiologických dat se prevalence obezity v této populaci také zvyšuje a způsobuje řadu komplikací v mnoha zdravotních aspektech.

Úvod

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) došlo od roku 1975 k trojnásobnému zvýšení prevalence obezity v dospělé populaci. Odhadovaná prevalence obezity v současnosti činí 13 %, nadváhy pak dokonce 39 %. Epidemie obezity s sebou přináší řadu mechanických a metabolických komplikací, například zvýšené riziko osteoartrózy, kardiovaskulárních a cerebrovaskulárních chorob, diabetu mellitu 2. typu, spánkové apnoe, jaterních a ledvinových onemocnění, psychiatrických poruch i některých typů maligních nádorů.

Komplikace spojené s nadváhou a obezitou se očekávají také u populace hemofiliků, u nichž mohou zhoršovat dopad základního onemocnění na funkci pohybového aparátu, ale také na metabolismus či psychické zdraví. Cílem studie s metaanalýzou epidemiologických dat bylo zhodnocení prevalence nadváhy a obezity a klinický dopad zvýšené tělesné hmotnosti na populaci hemofiliků.

Prevalence obezity v populaci hemofiliků

Většina dostupných epidemiologických údajů nasvědčuje tomu, že prevalence nadváhy a obezity je u hemofiliků srovnatelná s obecnou populací, a to u dospělých i dětí. Vzhledem k tomu, že některé studie tomuto nálezu rozporují a poukazují na sníženou prevalenci nadváhy a obezity u hemofiliků, byla provedena metaanalýza dostupných epidemiologických dat k vytvoření přesnějšího odhadu globální prevalence nadváhy a obezity u jedinců s hemofilií.

V celosvětové populaci hemofiliků podle závěrů této metaanalýzy činila celková souhrnná prevalence nadváhy a obezity 17 % (95% interval spolehlivosti [CI] 15,0–19,3). Pokud byla hodnocena pouze evropská a severoamerická populace hemofiliků, odhadovaná prevalence vzrostla na 31 % (95% CI 26,8–36,2 %). Při stratifikaci podle věku byla pozorována vyšší prevalence nadváhy a obezity u dospělých hemofiliků (43,3 %) v porovnání s dětmi (26,9 %). Zajímavostí je, že v porovnání se Severní Amerikou byla v Evropě pozorována vyšší prevalence nadváhy a obezity u dospělých hemofiliků, ale nižší prevalence u dětí. Obdobně jako v obecné populaci byl také u hemofiliků v posledních letech zaznamenán nárůst prevalence nadváhy a obezity, a to přibližně o 20 % u dospělých a přibližně o 40 % u dětí během 10letého období sledování.

Klinický dopad nadváhy a obezity

Ve Spojených státech amerických bylo u dospělých obézních hemofiliků pozorováno snížení rozsahu pohybu váhonosných kloubů s akcelerovanou ztrátou mobility těchto kloubů, a to v důsledku zvýšené adipozity měkkých tkání. V Evropě bylo u dětí s hemofilií doloženo podobné omezení aktivní flexe v loketních a kolenních kloubech.

V případě nadváhy a obezity byl zaznamenán vyšší počet krvácení do kloubů a omezení funkce dolních končetin, ale také spojitost mezi obezitou a chronickými bolestmi. Obezita je některými autory pokládána za protektivní faktor osteoporózy, ve studiích s hemofiliky jsou však data ohledně rizika osteoporózy skeletu a hodnotou BMI nekonzistentní.

Je dobře známou skutečností, že zvýšená hmotnost je jedním z rizikových faktorů rozvoje osteoartrózy váhonosných kloubů dolních končetin, a to komplexním mechanickým a metabolickým působením. Jak už bylo zmíněno, obezita akceleruje ztrátu funkce kloubů u hemofiliků v porovnání s hemofiliky s normální hmotností. Ačkoliv k ověření budou zapotřebí další klinická data, obezita u hemofiliků s vysokou pravděpodobností zvyšuje riziko závažného poškození kloubů s nutností implantace totální endoprotézy a současně zvyšuje riziko peroperačních komplikací obdobně jako u obézních jedinců v obecné populaci.

Nadváha a obezita jsou dobře známé rizikové faktory kardiovaskulárních a metabolických chorob. U populace hemofiliků jsou dostupné údaje v literatuře rozporuplné. Ačkoliv některé studie naznačovaly vyšší prevalenci arteriální hypertenze u hemofiliků, nověji publikované studie poukazují spíše na nižší prevalenci. Obdobně je tomu i v případě dalších kardiovaskulárních chorob a této oblasti bude zapotřebí věnovat pozornost.

Další studie poukazují také na zvýšený výskyt psychických poruch u obézních pacientů s hemofilií, mezi něž patří například deprese, úzkosti či poruchy spánku. Rozvoj psychických poruch bude u této skupiny pacientů nejspíše komplexní a mezi možné příčiny se kromě obezity bude řadit také samotné chronické krvácivé onemocnění a řada dalších faktorů.

Závěr

Z výsledků metaanalýzy vyplývá, že odhadovaná prevalence nadváhy a obezity se blíží obecné populaci, a stejně jako u obecné populace je u jedinců s hemofilií sledován v posledních letech její vzrůst. Jedná se o závažný medicínský problém vyžadující pozornost, protože nadváha a obezita mohou způsobit řadu komplikací. Nejvíce prostudovanou oblastí u hemofiliků je vliv zvýšené hmotnosti na muskuloskeletální systém a psychické poruchy, naopak v případě rizika kardiovaskulárních chorob dosud neexistují konzistentní data svědčící pro jasnou asociaci mezi obezitou a rizikem kardiovaskulárních chorob.

(holi)

Zdroj: Wilding J., Zourikian N., Di Minno M. et al. Obesity in the global haemophilia population: prevalence, implications and expert opinions for weight management. Obes Rev 2018; 19 (11): 1569–1584, doi: 10.1111/obr.12746.



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#