#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Snížení koncentrace plazmatického gelsolinu u pacientů s klíšťovou encefalitidou a lymeskou neuroborreliózou

14. 5. 2019

Na roli gelsolinu v průběhu infekcí přenášených klíšťaty se nedávno zaměřila studie publikovaná v časopise Neurodegenerative Diseases.

Poškození buněk v průběhu zánětu má za následek uvolnění cytoplazmatického aktinu. Tento aktin může být eliminován extracelulárním scavengerovým systémem tvořeným gelsolinem a vitamin D vážícím proteinem (vitamin D binding protein). Pokud je kapacita scavengerového systému nedostatečná, volný aktin může mít negativní vliv na hemostázu a rovněž vykazovat toxicitu vůči okolním buňkám.

Na roli gelsolinu v průběhu infekcí přenášených klíšťaty se nedávno zaměřila studie publikovaná v časopise Neurodegenerative Diseases. Její autoři se rozhodli ověřit hypotézu, podle níž zánětlivá reakce vyvolaná infekcí centrálního nervového systému klíšťovou encefalitidou (KE) nebo lymeskou borreliózou (LB) má za následek změny koncentrace gelsolinu v krvi a cerebrospinálním moku (CSF).

Metodika

Pro určení koncentrace gelsolinu byla použita metoda kvantitativního Western blotu. Vyšetřeno bylo 58 vzorků. Z toho 29 vzorků pocházelo od pacientů bez infekce (například s diagnózami idiopatické cefalalgie, idiopatické Bellovy obrny faciálního nervu nebo ischialgie kvůli diskopatii), u kterých vyšetření CSF neprokázalo žádné abnormality. Dalších 12 vzorků pocházelo od pacientů s diagnózou KE a 17 vzorků od pacientů s lymeskou neuroborreliózou.

Výsledky

Koncentrace gelsolinu v krvi pacientů s KE byla 163,2 ± 80,8 μg/ml a v krvi pacientů s LB 113,6 ± 56,8 μg/ml, v obou případech tedy signifikantně nižší (p < 0,05 pro KE a p < 0,001 pro LB) než koncentrace v kontrolních vzorcích (226,3 ± 100,7 μg/ml). Na druhou stranu nebyl zaznamenán žádný statisticky významný rozdíl mezi koncentracemi gelsolinu v CSF v kontrolních vzorcích (3,7 ± 3,3 μg/ml) a ve vzorcích od pacientů s KE (3,9 ± 3,3 μg/ml) nebo LB (2,9 ± 1,2 μg/ml). Pozorované snížení koncentrace gelsolinu v krvi pacientů s KE a LB podporuje starší nálezy naznačující, že gelsolin by mohl být zapojen do patofyziologie zánětlivé odpovědi. Z toho důvodu může v budoucnu měření koncentrace gelsolinu v krvi nebo podávání rekombinantního gelsolinu pacientům poskytnout nové diagnostické a terapeutické možnosti v léčbě KE a LB.

(vek)

Zdroj: Kulakowska A. et al.: Depletion of Plasma Gelsolin in Patients with Tick-Borne Encephalitis and Lyme Neuroborreliosis. Neurodegener Dis. Publikováno on-line 10. března 2011.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#