#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podíl jedinců rodu Ixodes ricinus infikovaných virem klíšťové encefalitidy v severní Evropě

16. 9. 2015

Vzorek téměř 3000 jedinců klíšťat rodu Ixodes ricinus ze známé endemické oblasti klíšťové encefalitidy na jihu Švédska z roku 2008 ukázal mnohem vyšší prevalenci infekce virem klíšťové encefalitidy, než ukazují publikované studie ze severní Evropy a jižního Švédska z období 1958–2011.

Autoři provedli průzkum publikované literatury uvádějící prevalenci viru klíšťové encefalitidy u klíšťat – obvyklého vektoru přenosu tohoto onemocnění na člověka – v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku z uvedeného období. Kromě toho získali 2074 nymf a 906 dospělců rodu Ixodes ricinus z 29 lokalit Švédska a pomocí RT-PCR (polymerázová řetězová reakce v reálném čase) u nich zjistili přítomnost viru klíšťové encefalitidy.

Výsledky ukázaly prevalenci 0,28 % v severní Evropě a 0,23 % v jižním Švédsku. Častěji byli infikováni dospělci (0,55 %) než nymfy (0,10 %). Ve známé endemické oblasti klíšťové encefalitidy na jihovýchodě Švédska  – na ostrově Torö – byla zjištěna výrazně vyšší prevalence: 4,48 % u dospělců a  0,51 % u nymf.

Autoři upozorňují, že pokud poměr mezi sebranými nymfami a dospělci neodpovídá skutečnému stavu v populaci, nereflektuje celková prevalence infekce virem klíšťové encefalitidy u rodu Ixodes ricinus reálný stav a může být příčinou nižší prevalence zjištěné při sběru klíšťat ve Švédsku v porovnání s dosud publikovanými studiemi ze severní Evropy.

(zza)

Zdroj: Pettersson J. H., Golovljova I., Vene S., et al. Prevalence of tick-borne encephalitis virus in Ixodes ricinus ticks in northern Europe with particular reference to Southern Sweden. Parasit Vectors. 2014 Mar 11; 7: 102.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#