#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Noční pomočování u dětí: do kolika let se jedná o běžný jev?

4. 9. 2015

Noční enuréza označuje mimovolný únik celého objemu močového měchýře ve spánku. Potíže primárního nočního pomočování se týkají zejména dětí, mohou ale přetrvávat až do dospělosti. Dokdy lze tento problém brát jako nezávažný a kdy už je nutné vyhledat odborníka?

Primární noční enuréza je mimovolný únik moči u dětí starších 5 let. Noční pomočování je vývojovým projevem dozrávání močového měchýře, který nijak neohrožuje tělesné zdraví dítěte. Mezi hlavní příčiny tohoto jevu patří porucha regulace noční produkce moči a zvýšená aktivita či dráždivost nevyzrálého měchýře. Trochu jinou problematikou je takzvaná sekundární noční enuréza, což je samovolný únik moči během spánku po delším než šestiměsíčním intervalu bez pomočení. V rozvoji sekundárního nočního pomočování hrají významnou roli stresující životní události, které narušují psychickou pohodu dítěte. Může však jít i o příznak infekce močových cest nebo zácpy.

Problém se týká hlavně dětí

  • Ve věkové skupině mezi 4 a 6 lety se pomočuje přibližně 30 % dětí. Z této skupiny však mokré nehody během spánku pravidelně postihují pouhou třetinu dětí, u dvou třetin se obtíže objevují nepravidelně, méně než dvakrát do týdne.
  • V sedmi letech trpí nočním pomočováním asi 10 % a ve dvanácti kolem 3 % dětí.
  • Po dosažení patnácti let věku problémy většinou vymizí. Statistiky však ukazují, že přibližně 1–2 % jedinců je postiženo nočním pomočováním i v dospělosti.

Rozdílné pohledy

Je velmi těžké odlišit ostrou hranici mezi tím, kdy je pomočování normální a kdy už se jedná o onemocnění. Navíc se dá říci, že co kontinent, to trochu jiný názor. Specialisté ve Spojených státech amerických tak například zastávají názor, že noční pomočování je běžným příznakem vývoje dětského organismu až do 7 let věku. V Evropě a u nás je noční pomočování považováno za normální do 5 let věku dítěte. Pokud potíže přetrvávají i po dosažení 5. roku života, je vhodné navštívit dětského lékaře a raději podstoupit vyšetření než čekat na spontánní úpravu obtíží.

(holi)

Zdroje:
http://patient.info
www.sancedetem.cz
www.mayoclinic.org
www.cus.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#