#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Guidelines pro léčbu lymeské boreliózy

14. 5. 2019

Léčba pacientů s lymeskou boreliózou se vždy odvíjí od stavu, v jakém se lékař s nemocným poprvé setkává. Následující postupy odrážejí nejaktuálnější doporučení Infectious Diseases Society of America a guidelines zpracované International Lyme and Associated Diseases Society.

Léčba pacientů s lymeskou boreliózou (LB) se vždy odvíjí od stavu, v jakém se lékař s nemocným poprvé setkává. Následující postupy odrážejí nejaktuálnější doporučení Infectious Diseases Society of America a guidelines zpracované International Lyme and Associated Diseases Society.

V případě, že nemocný nemá po napadení klíštětem žádné příznaky LM, není rutinní nasazení antibakteriální terapie ani sérologické testování vhodné.

Profylaktická jednorázová dávka 200 mg doxycyklinu u dospělých a 4 mg/kg doxycyklinu u dětí od 8 let (max. 200 mg jednorázově) je indikována v případech kdy:

  • se jedná o přisátí dospělce nebo nymfy druhu Ixodus scapularis, jež prokazatelně parazituje na napadeném déle než 36 hodin (lze odhadnout na základě velikosti přisátého klíštěte),
  • profylaxe je zahájena do 72 hodin od přisátí klíštěte,
  • dojde-li k napadení v prostředí s prokázaným zvýšeným výskytem klíšťat infikovaných Borrelia burgdorferi,
  • není-li terapie doxycyklinem kontraindikována.

U pacientů s výskytem erythema migrans je obecně doporučována perorální terapie po dobu 14–21 dní. Časné komplikace LB jsou, s výjimkou meningitidy a komplikované karditidy, taktéž zaléčeny perorálně, obvykle po dobu 14–21 dní. O týden delší (tj. 21–28 dní) je léčebná perioda u meningoradikuloneuritidy.

U pozdních komplikací LB je medikace podávána 21–28 dní. Karditida, meningitida a encefalitida patří mezi závažné formy LB. Přistupuje se proto k hospitalizaci nemocného a způsob podání léků závisí do jisté míry na jeho schopnosti spolupracovat. Zpočátku převažuje podání intravenózní, které je po zlepšení stavu nahrazeno podáním perorálním.

Léky první volby

Perorální terapie:

  • cefuroxim axetil (dospělý 500 mg 2× denně, dítě 30 mg/kg 2× denně),
  • amoxicilin (dospělý 500 mg 3× denně, dítě 50 mg/kg 3× denně),
  • doxycyclin (dospělý 100 mg 2× denně, dítě 4 mg/kg 2× denně).

Intravenózní terapie:

  • ceftriaxon (dospělý 2 g 1× denně, dítě 50–75 mg/kg 1× denně),
  • cefotaxim (dospělý 2 g  3× denně, dítě 150–200 mg/kg 3× denně),
  • penicilin G (18–24 mil. U rozděleně 6× denně, dítě 200 000–400 000 mg/kg 3× denně).

Vzhledem k tomu, že LB končí smrtí jen v extrémních případech, lze konstatovat, že ošetřující lékař má v případě pochybností vždy možnost konzultovat léčbu se specialistou.

(msd)

Zdroj: William E. Caputo. Lyme Disease in Emergency Medicine Treatment & Management. Publikováno online dne 24. 5. 2011



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#