#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cukrovka poškozuje nervy: zásadní je prevence!

11. 8. 2016

Jste-li diabetik, pak se možná obáváte diabetické neuropatie. Tato komplikace je zatím považována za nevratnou, bolestivému poškození nervů lze ale předcházet. Poradíme, jak na to.

Zvýšená glykémie buď trvale, nebo opakovaně a často vede k tomu, že tkáně našeho těla začnou být poškozovány procesem zvaným glykace. Jednou z orgánových soustav, které trpí nejvíce, je soustava nervová, konkrétně periferní nervy. Tedy ty vycházející z mozku a míchy. Jsou zodpovědné jak za pohyblivost, tak za citlivost celého těla. Své poškozování rozhodně nepřijímají tiše a útrpně. Diabetická neuropatie je naopak nemoc velmi nepříjemná, mnohdy bolestivá.

Proces plný útrap 

  • Nejvíce diabetická neuropatie postihuje chodidla a nohy, méně často ruce. Může se ale projevit i na nervech trupu či vnitřních orgánů.
  • Prvními příznaky nejčastější formy, tedy periferní, bývají snížená citlivost na bolest, dotyk či změny teploty.
  • Pocity brnění a pálení přecházejí až v bolest, křeče pak v nepřiměřenou citlivost – i běžné doteky oblečení či vody se mohou stát nesnesitelnými.
  • Nejhorší bývají tyto pocity v noci, kdy člověku brání ve spánku.
  • Časem mohou nastupovat i pohybové příznaky – svalová slabost v nohou, ztráty rovnováhy.
  • Závažnou komplikací periferní diabetické neuropatie jsou nehojící se rány a vředy na nohou, které mohou končit až amputací.

Úleva? Vhodný životní styl i vitamíny

Prevencí diabetické neuropatie je zdravá životospráva a především udržování krevního cukru v normě – tedy správná dieta a léčba. Když se u vás projeví první příznaky, nejlepší cesta, jak zabránit zhoršení a případným závažným komplikacím nemoci, je stejná jako prevence.

  1. Dlouhodobě zdravé hodnoty glykémie i glykovaného hemoglobinu mohou při periferní diabetické neuropatii zpomalit vývoj a zmírnit bolest při periferní diabetické neuropatii.
  2. Pokud jsou obtíže nesnesitelné, tlumí se běžnými léky proti bolesti (např. s paracetamolem, ibuprofenem). Jejich pravidelné užívání je ale nutné konzultovat s lékařem.
  3. Podle některých studií mohou bolest zmírnit i doplňky stravy s vitamínem D.
  4. Krém s kapsaicinem, látkou z chilli papriček, by měl být k dostání v každé lékárně. Může lehkým podrážděním kůže ulevit od hlubší nervové bolesti.
  5. Je třeba přestat s kouřením, které zhoršuje cévní zásobení končetin a prohlubuje tak nemoc.
  6. Prokrvení končetin může zlepšit teplá koupel, dejte si ale pozor, abyste si kvůli snížené citlivosti nenatočili vodu příliš horkou.
  7. Duši i tělu prospěje pravidelný pohyb
  8. Může pomoci i doplňování vitamínů B6, B12 či alfa-lipoové kyseliny, což jsou vše důležité živiny pro nervový systém.
  9. Meditace a relaxační techniky jsou českou veřejností zatím méně uznávané, ale přesto použitelné metody pro úlevu od chronické bolesti.

Nohy vyžadují dohled 

Nohy postižené periferní diabetickou neuropatií je třeba chránit před poraněními. Pořiďte si pohodlné boty a vyvarujte se aktivit, jako je pedikúra. Dolní končetiny včetně chodidel je také potřeba pravidelně prohlížet. Každá, i drobná ranka si zaslouží důsledné ošetření a pozorování. V případě problematického hojení jsou někdy nutná též antibiotika a profesionální zdravotní péče. 

(luko)

Zdroje: 
www.mayoclinic.org
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#