#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2016; 20(2): 69
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, kolegové, čtenářky, čtenáři a přátelé časopisu Praktická Gynekologie,

při příležitosti společného česko-slovenského gynekologického kongresu v Karlových Varech Vám, nejen díky autorům a recenzentům, ale zejména díky obětavosti (hraničící se sebeobětováním) nakladatelství FAMA (Facta Medica) přinášíme další číslo našeho společného periodika.


Opět se snažíme přinášet různá témata, aby si každý našel něco zajímavého. Věnujeme se pokrokům v oblasti fytoterapie klimakterického syndromu, kardiovaskulární prevenci, indikacím císařských řezů i pooperační analgezii této epidemicky se šířící operace, psychologickým aspektům ukončení těhotenství ze zdravotní indikace i nekonečnému boji proti kouření.

V souvislosti s připravovaným kongresem Mezinárodní menopauzální společnosti, pro stručnost IMS, v Praze, na který Vás tímto všechny z pozice spoluorganizátora zvu, přinášíme rozhovor s Nickem Panayem. S rozhovory souvisí i první citát dnešního editorialu – opět geniálně depresivní Haruki Murakami z knihy Hon na ovci: „Upřímnost s pravdou se mají k sobě jako lodní příď a záď. Nejprve se ukáže upřímnost a až zcela nakonec se objeví pravda. Časová diskrepance mezi nimi je přímo úměrná rozměrům lodi. A je-li objekt zvlášť velký, pravda se vyjevuje jen nesnadno. Stává se dokonce, že ji uvidíme, až když je náš život u konce. Pokud vám tedy snad nesdělím pravdu, nebude to ani mou, ani vaší vinou.“

Zmíněný 15. světový kongres IMS o menopauze se bude konat od 27. září do 1. října 2016 v Praze, podařilo se nám pro Vás vyjednat zdarma účast ve státní svátek 28. září, kdy bude ráno i blok v češtině a slovenštině, stejně jako – zejména pro mladší kolegy – účast na předkongresovém kurzu 27. září odpoledne. Kdo by měl zájem, napište mi mail na adresu <tfait@seznam.cz>.

Jaro v plném proudu mne opět vede k zamyšlení nad neuvěřitelným množstvím nesvárů, neshod a nenávisti, které vidím ve vztazích kolem sebe, a tak ve snaze tyto střety urovnat přináším druhý citát tentokráte z psychologického dramatu Paula Coelha Nevěra, v němž hlavní hrdinka vypráví dětem pohádku: „V době ledové mnoho zvířat umíralo chladem. Tehdy se dikobrazi rozhodli spojit do tlupy, a tak se navzájem zahřívali a chránili. Jenže jejich bodliny zraňovaly nejbližší druhy – právě ty, kteří je nejvíce zahřívali. Proto se od sebe začali vzdalovat. A zase celí zmrzlí umírali. Museli si tedy vybrat: buďto budou vyhlazeni z povrchu země, nebo se smíří s bodlinami svých bližních. Moudře se rozhodli spolu znovu spojit. Naučili se žít s drobnými ranami, které může velmi blízký vztah způsobit, poněvadž nejdůležitější bylo teplo toho druhého. A tak přežili.“

Ne jen přežívání, ale krásný život na plné obrátky Vám všem přeje



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 2

2016 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#