#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika profesionálních nádorů


Problems of Professional Tumours

The paper deals with the taxonomy of cancerogens according to the mechanism of their effect and detection of carcinogenity. It also informs about the most frequently presented carcinogens in relation to particular organs and about reported professional tumours in the Czech Republic. Tumours represented 2.5 % of reported occupational diseases in the Czech Republic between 1999 and 2003, whereas tumours of lung (199), mesotheliomas (15) and tumours of a urine bladder (11) were the most frequent ones. The possibilities of prevention are briefly outlined alongside.

Key words:
tumours, carcinogens, initiators, promotors


Autoři: J. Kohout
Působiště autorů: Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty v Plzni, Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice v Plzni přednostka odb. as. MUDr. Vendulka Machartová
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 57, 2005, No. 4, s. 158-160.
Kategorie: Souborný referát

Souhrn

Práce pojednává o rozdělení karcinogenů podle mechanismu působení a podle průkazu karcinogenity. Dále práce informuje o nejčastěji uváděných karcinogenech ve vztahu k jednotlivým orgánům a o hlášených profesionálních nádorech v České republice. Nádory představovaly v letech 1999–2003 2,5 % hlášených nemocí z povolání v České republice, nejčastěji se jednalo o nádory plic (199), mezoteliomy (15) a nádory močového měchýře (11). Stručně jsou uvedeny i možnosti prevence.

Klíčová slova:
nádory, karcinogeny, iniciátory, promotory


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#