#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psychofyziologické metody pro zlepšení spolehlivosti výkonu v monotónníchpracovních podmínkách


Psychophysiological Methods Improving Performance Reliability in Monotonous Work Conditions

Effect of four types of psychophysiological interventions (relaxation, physical exercise, and intensive light exposure before thetest, increased mental involvement in the test task) on characteristics of vigilance performance and subjective feelings wereexamined in a standard laboratory setting. A laboratory vigilance test in extremely monotonous conditions comprised of anacoustic discriminatory task and simultaneously performed continuous visual task. Three 90 minute sessions were conductedduring 6 morning hours of one day. A total of 118 student volunteers (47 males) were divided into five groups, one of which wasa control group.Short relaxation treatment did not prevent the usual performance deterioration but improved the subjective tolerance ofmonotony. Twenty knee-bends before session II or III had no positive influence. Twenty minute exposure to 750 lx of white lightdelayed the increase in signal omissions during the following session. An additional mental task which added more reasonand so provided extra stimulation to the monotonous test activity appeared to be the best prevention of detection failures and„minisleeps“.

Key words:
monotonous work, performance reliability, psychophysiological methods


Autoři: L. Kožená;  E. Frantík
Působiště autorů: Státní zdravotní ústav, Praha, ředitel doc. MUDr. Jaroslav Kříž, CSc. Centrum hygieny práce a nemocí z povolání, vedoucí prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc.
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 1999, No. 1, s. 14-18.
Kategorie: Články

Souhrn

Udržování potřebné pozornosti a bdělosti u pracovníků na automatizovaných pracovištích představuje s rostoucí automatizacístále větší problém, vyžadující hledání metod, které by jednoduchými a přirozenými způsoby nebezpečnému poklesu vigilancezabránily. K tomu účelu byly v laboratoři standardním vigilančním testem vyzkoušeny čtyři druhy psychofyziologických technik:relaxace, cvičení a expozice intenzivnímu světlu před testem a zvýšená mentální angažovanost v testované úloze. Vigilanční test jeprováděn ve velmi monotónním prostředí a skládá se z akustické diskriminační úlohy a současně prováděné jednoduché vizuálníúlohy. V průběhu šesti dopoledních hodin se provádí třikrát 90minutový vigilanční test, údaje z prvního, neovlivněného sezeníslouží jako kontrolní pro dvě následující sezení s některým druhem intervence. Kritériem výkonu jsou výpady reakcí na předepsanésignály, únava a ospalost jsou hodnoceny jako známky subjektivního prožívání monotonie. Studie se zúčastnilo 118 placenýchdobrovolníků, rozdělených do čtyř intervenovaných a jedné kontrolní skupiny.Krátká relaxace-aktivace nezabránila obvyklému zhoršení výkonu, ale zlepšila subjektivní prožívání monotonie. Dvacet dřepůpřed 2. nebo 3. sezením nemělo žádný pozitivní účinek. Dvacetiminutová expozice bílému dennímu světlu (750 luxů) zpomalilapokles bdělosti v následujícím sezení. Přidaná mentální úloha se ukázala být nejlepším prostředkem proti poklesu výkonu, kterýnaopak zlepšila, vzhledem k první, neovlivněné části.

Klíčová slova:
monotónní práce, spolehlivost pracovního výkonu, psychofyziologické metody

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství


1999 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#