#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo ke Kardiologickému speciálu


Autoři: prim. doc. MUDr. Jiří Kettner, CSc., FESC
Působiště autorů: Zástupce přednosty kliniky, Vedoucí lékař OAK IKEM, Praha
Vyšlo v časopise: Oborový speciál
Kategorie: Editorial

Milí čtenáři, vážení kolegové,

dovolte mi pozvat Vás k prvnímu oborovému speciálu s kardiologickou tematikou, který připravili redaktoři portálu www.proLékaře.cz. Vybrali 14 zcela recentních textů z předních zahraničních časopisů. Vy se s nimi můžete seznámit zde na jednom místě prostřednictvím krátké anotace a v případě hlubšího zájmu dle vždy uvedeného odkazu na originál texty blíže prostudovat.

Protidestičková a antikoagulační léčba je nedílnou a významnou součástí léčby kardiovaskulárních onemocnění. Názvy „duální protidestičková léčba“ nebo „triple therapy“ se stávají běžnou součástí terapeutických doporučení. Nutnost kombinovat tyto léky někdy u konkrétního nemocného přináší problémy z pohledu bezpečnosti a zároveň účinnosti. Tomuto tématu se věnuje hned pět vybraných textů, jež Vám skvěle pomohou zorientovat se v něm: Především se jedná o doporučení Evropské kardiologické společnosti (ESC), která ve spolupráci s Evropskou společností pro srdeční a hrudní chirurgii přináší aktualizaci použití duální protidestičkové léčby u nemocných s ICHS. Zejména uvedené Desatero od prvního autora těchto guidelines stručně a přehledně shrnuje hlavní poznatky pro praxi. Další dvě studie hodnotí přínos kombinační léčby s rivaroxabanem a kyselinou acetylsalicylovou u nemocných se stabilními formami koronární nemoci a onemocněním periferních a karotických tepen. Čtvrté sdělení hodnotí retrospektivním rozborem u nemocných po prvním IM a s trombem v LK účinnost a bezpečnost kombinované antikoagulační a antiagregační léčby. Poslední anotace na toto téma upozorňuje na vyšší riziko krvácení u dlouhodobé antiagregační léčby zejména u starších nemocných s doporučením současného podávání inhibitorů protonové pumpy, poněvadž jde především o krvácení z horní části gastrointestinálního traktu. Z dalších textů vybírám Desatero z guidelines pro diagnózu a léčbu onemocnění periferních tepen. Další čtyři výběry se věnují problematice arteriální hypertenze. Zajímavé jsou výsledky velké prospektivní studie PURE o spojení příjmu cukrů a tuků s kardiovaskulární mortalitou.

Milí čtenáři, doufám, že Vás tento nový formát oborových speciálů osloví a přinese Vám vždy z určitého oboru zcela recentní poznatky – na jednom místě a s odkazem na původní zdroj. Přeji vám příjemné čtení.

Váš Jiří Kettner


Štítky
Dětská kardiologie Dětská onkologie Dětská radiologie Chirurgie cévní Chirurgie všeobecná Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Onkologie Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Oborový speciál

Číslo 2 Kardiologie

2018 Číslo 2 Kardiologie
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#