#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2012, 1, č. 2: 63
Kategorie: Editorial


Milí čtenáři, kolegové,

v srpnu 2012 se v Praze konal kongres klinické sekce IAGG – podrobnější reportáž sestavila pro náš časopis hlavní organizátorka kongresu – prof. MUDr. Eva Topinková, CSc. Nosným tématem byla interdisciplinarita oboru a prof. Beyens otevřel ve své stěžejní úvodní přednášce další pozoruhodné téma, a sice rozpor současné doby – očekávání demografických změn na jedné straně a anti-ageing století na straně druhé.

Shodou okolností je druhé číslo obnoveného odborného časopisu naší společnosti sestaveno tématicky podobně. V jedné z publikovaných původních prací přináší výsledky studie hodnotící obecný zdravotní stav naší seniorské populace žijící ve vlastním prostředí. Souborná data podobného rozsahu a hloubky o naší seniorské populaci dosud chybějí – zkoumaný soubor má v poměru k celé seniorské populaci charakteru spíše pilotní, ale podobná data by při důsledně prováděných a dokladovaných preventivních prohlídkách seniorů neměl být problém sumarizovat v rámci ČR. Souborná data takového vyhodnocení by potom mohla sloužit jako velmi pádný argument během nejrůznějších jednání.

Další původní sdělení, také přehledového charakteru, poskytuje vhled do problematiky uroinfekcí jako problému významně ovlivňujícího nejen kvalitu života seniorů, ale také náklady na zdravotní péči.

Očekávané demografické změny povedou k dalšímu nárůstu nemocných vyššího věku hospitalizovaných v našich nemocnicích. Jsme jako odborný personál nemocničních oddělení připraveni na tyto změny? Tímto problémem se zabývá sdělení týkající se vztahu sester z různých typů nemocničních oddělení k seniorům a k vlastnímu stáří.

Zmíněné anti-ageing tendence, prezentované doposud v podobě kosmetických a jiných „omlazovacích“ prostředků, je možno a vlastně nutno pojmout jako maximální využití všech preventivních postupů tak, aby co největší podíl populace vstupoval do seniorského věku v co nejlepší kondici. V aktuálním vydání se problematikou s možným preventivním dopadem zabývají dvě přehledové práce, jejichž tématem je pitný režim a vitamin D.

Vážení čtenáři, věřím, že i toto číslo našeho časopisu Vás zaujme a přinese Vám užitečné informace.

Hana Matějovská Kubešová

předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 2

2012 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#