#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

11 – Alternativní výživa


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2014; 69 (Suppl 1): 35-38.

  1. Pro lékaře je podstatné se o alternativním způsobu výživy dozvědět a určit faktické složení stravy, míru restrikce (jídelníček) a porovnat zjištěné s potřebami dítěte.
  2. Důvody vycházející z hlubokého filozofického přesvědčení je potřeba respektovat, u tzv. nových vegetariánů je dobré pokusit se posunout výživu alespoň o stupeň výše.
  3. Dobře plánovaná vegetariánská dieta uspokojí nutriční potřeby a dovoluje normální růst kojenců i větších dětí. Může být však deficitní v oblasti některých vitaminů, minerálů i makronutrientů.
  4. Energetický obsah vegetariánských diet bývá nižší, obecně se riziko zvyšuje se stupněm restrikce. Kojené děti vegetariánských matek obvykle dobře prospívají v prvním půlroce života, problémy nastávají při zavádění nemléčných příkrmů a při odstavování.
  5. Kojenci a menší děti by neměli dostávat veganskou dietu.
  6. I striktní veganky by měly být podporovány v kojení v průběhu prvních šesti měsíců. Vhodná je dodávka vitaminů a minerálů matce nebo dítěti.
  7. Pokud matka nechce kojit, je nejvhodnější nabídnout formuli ze sóji.
  8. U veganů by měla být strava matky i dítěte fortifikována vitaminem B12.
  9. Lze doporučit podávání potravin bohatých na železo současně se zdroji vitaminu C v jednom chodu.
  10. Mléčná a zeleninová jídla by měla být podávána odděleně, protože vápník inhibuje absorpci železa.
  11. Je třeba zvažovat množství vlákniny u kojenců a batolat, protože její nadbytek příliš urychluje střevní pasáž a snižuje absorpci.
  12. Již malé množství savčího mléka zlepšuje a doplňuje biologickou kvalitu rostlinné bílkoviny a zvyšuje její utilizaci.
  13. I nepatrné množství tuku zvětšuje energetickou hodnotu stravy, rostlinné oleje přinášejí esenciální mastné kyseliny.
  14. Při plánování vegetariánské diety (lakto-ovo-vegetariánské) je vhodné rozdělit přijímanou stravu na pět skupin, které by měly být každý den zastoupeny v jídelníčku.

ÚVOD

Vegetariánství se stává stále častější v dospělé populaci, 1 ze 40 dospělých se rozhoduje pro vegetariánskou dietu. Následkem toho vzrůstá  i počet dětí –⁠ vegetariánů. Vegetariánství je provozováno z různých  důvodů: morálních, náboženských nebo zdravotních. Dobře plánovaná  vegetariánská dieta uspokojí nutriční potřeby a dovoluje normální růst  kojenců i větších dětí. Může být však deficitní v oblasti některých  vitaminů, minerálů i makronutrientů. Kojenci a menší děti by neměli  dostávat veganskou dietu.

Postoj zdravotnických profesionálů k alternativní výživě bývá spíše  negativní s obavou z rizik nutriční insuficience. Je však třeba  konstatovat, že tato dieta přináší i zdravotní profit. Vegetariánská  dieta znamená redukci příjmu tuků a zvláště cholesterolu. Je zdrojem  rostlinných olejů s nenasycenými mastnými kyselinami a vede rovněž  k vyššímu příjmu zeleniny a ovoce. Je popisován příznivý vliv na výšku  krevního tlaku, obezitu, kardiovaskulární onemocnění, výskyt diabetu, některých malignit a obstipace. Podobného efektu lze však dosáhnout  i smíšenou stravou.

RIZIKA ALTERNATIVNÍ VÝŽIVY

Míru rizik ve vztahu k věkovým kategoriím je možno posoudit z tabulky 7. Energetický obsah vegetariánských diet bývá nižší, obecně se riziko  zvyšuje se stupněm restrikce. Kojené děti vegetariánských matek obvykle  dobře prospívají v prvním půlroce života, problémy nastávají při  zavádění nemléčných příkrmů a při odstavování. Neprospívání lze očekávat především u matek dodržujících veganskou dietu. I striktní veganky by  měly být podporovány v kojení v průběhu prvních šesti měsíců. Množství  mléka nebývá ovlivněno matčinou dietou. Vhodná je dodávka vitaminů matce nebo dítěti.

Tab. 1. Rizika ve vztahu k míře omezování živočišné bílkoviny a věku.
Rizika ve vztahu k míře omezování živočišné bílkoviny a věku.

Pokud matka nechce kojit, je nejvhodnější nabídnout formuli ze sóji. V současné době jsou u nás dostupné kojenecké sójové formule, která plně saturují kojence. Doporučení pro jejich výrobu zohledňují nižší  biologickou kvalitu rostlinné bílkoviny. Formule je dále fortifikována  aminokyselinami a stopovými prvky.

NUTRIČNÍ INTERVENCE

Pro eventuální nutriční intervenci je podstatné, že je potřeba se  o alternativním způsobu výživy dozvědět (preventivní prohlídky –⁠ cílený  dotaz na způsob výživy, anamnéza při kontaktu s ambulantním  specialistou, dotaz při předpisu diety při hospitalizaci). Nelze se  spokojit s konstatováním, že dítě je živeno alternativně, je nutno určit faktické složení stravy, míru restrikce a porovnat zjištěné s potřebami dítěte. Pro další ovlivnění rodiny je nutno zjistit, co je důvodem  k dodržování alternativní diety (důvody vycházející z hlubokého  filozofického přesvědčení je potřeba respektovat a snažit se v rámci  omezení vyplývajících z tohoto přesvědčení dosáhnout suficientního  stavu), u tzv. nových vegetariánů, kde důvody k vegetariánství jsou  spíše adherencí k současným společenským postojům, je dobré snažit se  přesvědčit rodinu ke změně jídelníčku. Pro tuto argumentaci je vhodné  určit stav výživy dítěte a jeho eventuální poruchy použít v argumentaci  pro změnu diety. Je dobré pokusit se posunout výživu o stupeň výše, tj. vegana přesvědčit pro lakto-ovo-vegetariánství, a monovegetariána, pokud má poruchy výživy, přesvědčit k semivegeta-riánství.

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ

  • Lze doporučit podávání potravin bohatých na železo současně se zdroji  vitaminu C v jednom chodu. Mléčná a zeleninová jídla by měla být  podávána odděleně, protože vápník inhibuje absorpci železa.
  • Je třeba zvažovat množství vlákniny u kojenců a batolat, protože příliš urychluje střevní pasáž a snižuje absorpci.
  • Již malé množství mléka zlepšuje a doplňuje biologickou kvalitu rostlinné bílkoviny a zvyšuje její utilizaci.
  • I nepatrné množství tuku zvětšuje energetickou hodnotu stravy, rostlinné oleje přinášejí esenciální mastné kyseliny.
  • Při plánování vegetariánské diety (lakto-ovo-vegetariánské) je vhodné  rozdělit přijímanou stravu na pět skupin, které by měly být každý den  zastoupeny v jídelníčku (tab. 8).
  • Počet denně podávaných porcí a jejich velikost vyplývají z tabulky 9.
  • Přísné odmítání živočišné bílkoviny (veganství) je třeba považovat u dětí (zvláště kojenců) za rizikové.

Tab. 2. Skupiny a ekvivalenty ve vegetariánské dietě.
Skupiny a ekvivalenty ve vegetariánské dietě.

Tab. 3. Počet porcí vegetariánské diety u dětí
Počet porcí vegetariánské diety u dětí

ZÁVĚR

Doporučení WHO z r. 2000 pro evropský region pro výživu kojenců  a batolat konstatuje malé, ale signifikantní riziko nutričních  deficiencí týkajících se železa, zinku, kalcia a vitaminů: riboflavinu, B12, D a neadekvátního objemu energie.

Extrémně restriktivní diety (makrobiotické a veganské) nelze podle  materiálu WHO doporučit v období do konce 2. roku života z důvodů možné  proteino-kalorické malnutrice a růstové a psychomotorické retardace. Starší děti mohou být v dobrém nutričním stavu při všech typech  vegetariánských diet (lakto-ovo-vegetariánství, lakto-vegetariánství  i veganství). Postoj odrážející stanovisko tuzemské pediatrické obce byl publikován v recentní publikaci a neliší se od doporučení AAP a WHO. Pokud je dieta správně vedena a vypracována, nemůže se proti ní zásadně  mnoho namítat.


Zdroje

1. Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46 : 99–110.

2. Dunham L, Kollar LM. Vegetarian Eating for Children and Adolescents. J Pediatr Health Care 2006; 20 : 27–34.

3. Dwyer JT. Nutritional consequences of vegetarianism. Ann Rev Nutr 1991; 11 : 61–91.

4. Frühauf P, Pozler O, Kotalová R, Bayer M. Postoj České pediatrické společnosti k alternativní výživě. Čes-slov Pediat 2007; 62 : 111–113.

5. Michaelsen KF, Weaver L, Branca F, Robertson A. Feeding and nutrition of infants and young children. Guidelines for the WHO European Region. Kodaň: WHO, 2000.

6. Sanders TAB. Vegetarian diets and children. Pediat Clin North Amer 1995; 42 : 955–965.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Suppl 1

2014 Číslo Suppl 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#