#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

13 – Výživa batolat


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2014; 69 (Suppl 1): 41-42.

  1. V batolecím období se formuje vztah jedince k výživě a stravovacím návykům. Dítě nelze k jídlu donutit, jen opakované nenásilné nabízení odmítaných potravin (zpočátku jen ve velmi malém množství) zabrání jednostranné výživě.
  2. Výživa batolete vyžaduje optimální různorodou a smíšenou stravu.
  3. Nepodávají se drobné, tuhé a obtížně rozpustné potraviny pro možnost aspirace.
  4. Strava má být podávána nejméně v 5 porcích denně pro malou kapacitu žaludku batolete.
  5. Obvykle doporučovaná energetická hodnota stravy je 100 kcal/kg/den.
  6. Denní objem tekutin je v 2. roce 80–120 ml/kg/den, ve 3. roce 80–100 ml/kg a den.
  7. Po 1. roce je doporučováno 300–330 ml denně mléka nebo jeho ekvivalentů, po 2. roce alespoň 125 ml. Do 2 let podáváme mléko vždy plnotučné a vždy pasterizované.
  8. Doporučuje se vyhodnocení stavu výživy alespoň 1x do roka dle percentilových grafů.

ÚVOD

Období od ukončeného 1. roku do 3. roku věku představuje další výrazný somatický a psychomotorický vývoj dítěte.

Správná výživa je toho základním předpokladem. Ta se dále podílí na programování metabolismu organismu do dalších let.

V tomto období se také formuje vztah jedince k výživě a stravovacím návykům.

Vlastní vývojové možnosti dítěte jsou ovlivňovány vstřícnou, pozitivní, trpělivou, ale i důslednou výchovou.

Cílem je naučit dítě jíst s chutí, v přiměřeném množství, samostatně, u stolu –⁠ nejlépe na svém místě na své stoličce, společně s celou  rodinou v příjemné atmosféře.

Zdánlivě jednoduchý jednoznačný záměr nemusí být snadný, nevhodné  výchovné přístupy mohou vést k negativnímu postoji dítěte k jídlu  a stravovacím návykům.

To je komplikováno častou reakcí batolat –⁠ tzv. neofobií –⁠ strachu  z nového, zvl. ochutnat nové pokrmy a potraviny. Častá je jejich  vybíravost v jídle. Ve 2 letech se toto týká až 50 % batolat. Dítě nelze k jídlu donutit, jen opakované nenásilné nabízení odmítaných potravin (zpočátku jen ve velmi malém množství) zabrání jednostranné výživě.

Není vhodné dítě krmit v pohybu, při hře, při sledování televize atd., nebo pokud je unavené.

Naopak řada dětí, jejichž počet stále stoupá (obvykle v důsledku  nesprávného postoje rodičů), se v tomto věku začne přejídat. Nejčastěji  nadměrná energie je přijímána ve sladkých nápojích, sladkostech a jiných pochutinách, pravidelně je tento typ výživy provázen malým množstvím  zeleniny.

Na počátku období dítě pije z lahve, je krmeno lžičkou a samo jí pevnou  stravu rukama. Již kolem druhého roku je schopno samo pít z hrníčku  a jíst lžící.

Strava batolete vyžaduje optimální smíšenou stravu –⁠ pestrou, vyváženou, různě fyzikálně upravenou, různé konzistence a zajímavého různorodého  vzhledu, nikoliv jednotvárnou. Je potřeba se vyvarovat výhradní kašovité podobě, která nenaučí dítě kousat a přijímat nové způsoby výživy. Nepodávají se drobné, tuhé a obtížně rozpustné potraviny pro možnost  aspirace –⁠ zvl. oříšky, lentilky, kandované ovoce atd.

Strava má být podávána nejméně v 5 porcích denně pro malou kapacitu žaludku batolete.

Obvykle doporučovaná energetická hodnota stravy je 100 kcal/kg/den.

Doporučení Lékařského institutu USA má energetický příjem nižší.

Jídelníček batolete obsahuje mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, drůbež, vajíčka, luštěniny, cereálie, ovoce a zeleninu.

Doporučený příjem bílkovin ve věku 1–3 roky je 1 g/kg, jejich celkový  objem nemá přesáhnout 18 % denního energetického příjmu batolete.

Mléko je doporučované po 1. roce v množství do 300–330 ml denně (nebo  jeho ekvivalenty), po 2. roce alespoň 125 ml, do 2 let plnotučné. Vždy  pasterizované! Lze podávat speciální sušená mléka pro batolata. Ta jsou  obohacená o vitaminy, stopové prvky, mastné kyseliny a další látky.

Sacharidy by neměly převýšit 130 g/den. Volné cukry jsou podávány  uvážlivě, tak aby nedošlo k návyku na sladkou stravu nebo sladké nápoje.

Tuky představují 30–35 % energetického příjmu, do 2 let není limitován  přísun cholesterolu, pak jsou preferovány rostlinné tuky. Je doporučován příjem omega-3 mastných kyselin (jejich zdrojem jsou ryby, řepkový olej nebo o ně obohacené potraviny).

Denní požadavek na vlákninu je mezi 1.–3. rokem 5 g/den (severoamerická doporučení mají její objem vyšší).

Příjem NaCl nemá převýšit 2 g/den.

Doporučené dávky vitaminů a mikronutrientů jsou uvedeny v samostatném sdělení.

Denní objem tekutin je v 2. roce 80–120 ml//kg/den, ve 3. roce 80–100 ml/kg a den.

Objem ovocných šťáv a džusů nemá denně převýšit 120–150 ml. Kromě mléka je vhodné nabízet dítěti vodu a neslazené dětské čaje.

Stav výživy batolat je sledován jak rodinou, tak praktickým lékařem pro  děti a dorost. Vyhodnocení stavu výživy 1x do roka –⁠ stanovením výšky, hmotnosti a event. BMI se zanesením do percentilových grafů zvlášť  v tomto věku přináší relativně přesnou odpověď na ověření stavu  somatického rozvoje dítěte. Upozorňuje včas na patologické situace (jak  podvýživu, tak nadváhu) a iniciuje jejich řešení.

Zásady správné výživy i pro toto období vyžadují široké celospolečenské  edukační programy. Cílem je zajištění zdravého rozvoje jedince  v rozvinuté společnosti s akcentací na prevenci civilizačních chorob –⁠ nejčastěji daných nevhodnou skladbou živin a nadměrnou energetickou  hodnotou při nedostatečné pohybové aktivitě. Je zřejmé, že civilizační  choroby mají jeden z kořenů v nesprávné výživě již v batolecím věku.


Zdroje

1. Nevoral J. Výživa. In: Lebl J, et al. Praktická pediatrie. Praha: Galén, 2012 : 115–129.

2. Nevoral J. Výživa batolete a předškolního dítěte. In: Nevoral J, et al. Praktická pediatrická gastroenterologie, hepatologie a výživa. Praha: Nakl. Mladá fronta, 2013.

3. Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein and Amino Acids. Washington, DC: National Academy Press, 2002.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Suppl 1

2014 Číslo Suppl 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#