#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

3 – Zavádění lepku


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2014; 69 (Suppl 1): 14-15.

  1. Lepek není doporučováno podávat příliš brzo (< ukončený 4. měsíc) a ne pozdě (≥ ukončený 7. měsíc).
  2. Není jasné, zda zavedení lepku v situaci, kdy je dítě ještě alespoň částečně kojeno, přináší protekci vůči rozvoji celiakie nebo jen oddaluje a modifikuje její manifestaci.
  3. Zavádění lepku by mělo být postupné s počáteční nabídkou malého množství lepku (cca 6 g mouky –⁠ odpovídá 2 piškotům), která se postupně zvyšuje.
  4. Tato doporučení zohledňují i prevenci alergie na bílkoviny pšenice.

AKTUÁLNÍ POHLED

Aktuální pohled na zavádění lepku do výživy je v současné době formulován takto:

  • Neexistují jednoznačné doklady, jak z hlediska kojenecké výživy předcházet vzniku celiakie.
  • Současné doporučení vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou  gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN), která pokládá za  vhodné nepodávat lepek před 4. měsícem a ne později než v 7. měsíci  života.
  • Není jasné, zda zavedení lepku v situaci, kde je dítě ještě alespoň  částečně kojeno, přináší protekci vůči rozvoji celiakie nebo jen  oddaluje a modifikuje její manifestaci. Příznivý vliv mateřského mléka  je vysvětlován:
    • a) obsahem substancí, které mají imunomodulační vlastnosti
    • b) nižší náloží glutenu podávaného během kojení
    • c) prevencí infekcí, které jsou považovány za spouštěč u disponovaných k celiakii
    • d) absencí dalších substancí v ostatních nabízených potravinách
  • Zavádění lepku by mělo být postupné s počáteční nabídkou malého množství lepku, která se postupně zvyšuje.
  • Počáteční množství lepku: V publikované studii bylo úvodní množství  lepku, které snižovalo u kojených dětí riziko rozvoje celiakie, definováno jako dávka pod 7,5 g/den. Prakticky představují dvě lžičky  pšeničné mouky do zeleninového příkrmu nebo 2 piškoty do ovocného  příkrmu 6 g lepku s postupným zavedením plné cereální porce do výživy.
  • Tato doporučení zohledňují i prevenci alergie na bílkovinu pšenice (prolaminů) a diabetu 1. typu, kde se může uplatňovat vliv lepku.
  • V současné době nejsou vědecké důkazy, že nepodávání nebo opožděné  zavádění potenciálně alergenní stravy po 4.–6. měsíci redukuje výskyt  alergie u dětí se zvýšeným rizikem rozvoje alergie i bez něj. Oddalování  podání cereálií po 6. měsíci může zvyšovat riziko alergie na pšenici.

PŘEHLED DOPORUČENÍ

Přehled stávajících doporučení národních pediatrických společností  k zavádění lepku publikovaných po vydání doporučení ESPGHAN (2008):

  • USA (2012): Komplementární výživa (nemléčné příkrmy, KV) by měla být  zavedena mezi 4. a 6. měsícem. Lepek obsahující potraviny zavádět  v situaci, kdy je dítě živeno výhradně mateřským mlékem a ne kojeneckými  formulemi nebo jinými produkty obsahujícími mléko.
  • Švédsko (2011): Zavedení lepku v malém množství, jestliže je dítě ještě  kojeno, ne před 4. měsícem a ne později než v 6. měsíci.
  • Německo (2011): Zavedení lepku v malém množství v situaci, kdy je ještě  dítě kojeno, ne před začátkem 5. měsíce a ne později než na začátku 7. měsíce.
  • Chorvatsko (2010): Po dokončení 4. měsíce, preferenčně je-li dítě ještě kojeno.

PRAKTICKÁ DOPORUČENÍ

Prakticky mohou nastat ve výživě kojence tyto situace:

  • Plně kojené, prospívající dítě dostane KV ve 26. týdnu s postupnou nabídkou lepku v prvních týdnech 7. měsíce.
  • Kojené dítě, v situaci, kdy laktace klesá a přestává prospívat, dostane  individuálně podle svého váhového prospívání KV v období od 17. do 26. týdne včetně lepku. Přičemž potřeba mléka, pokud je to možné, je pokryta  kojením a není nabízena kojenecká formule.
  • Nedostatečná laktace je důvodem zavedení počáteční formule již  v prvních třech měsících života (při snaze alespoň o parciální výživu  kojením).
  • Pokračovací formule se zavádějí do výživy až po podání nemléčných  porcí. Nemléčné porce jsou zaváděny podle prospívání dítěte v období  mezi 17.–26. týdnem života s postupnou nabídkou lepku pokud možno ještě  za situace, kdy je dítě částečně kojeno.

Zdroje

1. Szajewska H, et al. Systematic review: early infant feeding and the prevention of coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther 2012; 36 : 607–618.

2. Ivarsson A, et al. Prevalence of Childhood Celiac Disease and Changes in Infant Feeding. Pediatrics 2013; 131: e687–694.

3. Agostoni C, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46 : 99–110.

4. Silano M, et al. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. World J Gastroenterol 2010; 16 : 1939–1942.

5. Olsson C, et al. Difference in Celiac Disease Risk Between Swedish Birth Cohorts Suggests an Opportunity for Primary Prevention. Pediatrics 2008; 122 : 528–534.

6. Szajewska H. The prevention of food allergy in children. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2013; 162 : 257–262.

7. Tromp II, et al. The introduction of allergenic foods and the development of reported wheezing and eczema in childhood: the Generation R study. Arch Pediatr Adolesc Med 2011; 165 : 933–938.

8. Poole JA, et al. Timing of initial exposure to cereal grains and the risk of wheat allergy. Pediatrics 2006; 117 : 2175–2182.e.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Suppl 1

2014 Číslo Suppl 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Mepolizumab v reálné klinické praxi kurz
Mepolizumab v reálné klinické praxi
nový kurz
Autoři: MUDr. Eva Voláková, Ph.D.

BONE ACADEMY 2025
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D., doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#