#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 52, 2016, No. 1, p. 22
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

UROPATOLOGIE

... diferenciální diagnostika metanefrického adenomu, epiteloidního Wilmsova tumoru a solidní varianty papilárního renálního karcinomu je snad o kousek přesnější

Jistě každý z nás, kdo odečítá biopsie z nádorů ledvin, někdy řešil dilema renálního nádoru z malých modrých buněk. Je to metanefrický adenom nebo již Wilmsův tumor nebo dokonce tzv. solidní“ varianta papilárního renálního karcinomu? Někdy jde o nesmírně obtížný úkol, zejména pokud jde o dospělého pacienta. Nejde o novou problematiku, diferenciální diagnostika těchto lézí se řeší dlouhá léta. V roce 2001 byla publikována podrobná studie popisující spektrum lézí metanefrického adenofibromu zahrnující právě výše zmíněnou problematiku.

V Modern Pathology byla v roce 2015 publikována studie zabývající se právě popsanou diferenciální diagnostikou. Analyzováno bylo 37 metanefrických adenomů, 20 Wilmsových tumorů (epiteloidní varianta) a 13 papilárních renálních karcinomů (solidní varianta). Autoři doporučují poměrně jednoduchý algoritmus imunohistochemického vyšetření (samozřejmě po pečlivém zhodnocení morfologie). Kombinace negativity CK7, AMACR (racemáza) a současná pozitivita s WT1 a CD57 se zdá být typická pro metanefrický adenom. Pro epiteliální variantu Wilmsova tumoru je charakteristický profil CK7-, AMACR-, CD57- (popř. fokálně +), WT1+. Papilární renální karcinom reaguje pozitivně s CK 7 a AMACR, negativně s WT1 a CD57. V případě složitější morfologie a ne zcela jednoznačném imunohistochemickém profilu je vhodné doplnit analýzu o vyšetření chromozomů 7,17 a u mužů Y (numerické chromozomální aberace). Chromozomy 7 a 17 jsou trisomické (polysomické) pouze u papilárního renálního karcinomu, stejně tak je zde přítomna ztráta chromozomu Y u mužů.

Zdroje:

1. Arroyo MR et al. The spectrum of metanephric adenofibroma and related lesions: clinicopathologic study of 25 cases from the National Wilms Tumor Study Group Pathology Center. Am J Surg Pathol 2001; 25: 433-444.

2. Kinney SN et al. Metanephric adenoma: the utility of immunohistochemical and cytogenetic analyses in differential diagnosis, including solid variant papillary renal cell carcinoma and epithelial-predominant nephroblastoma. Mod Pathol 2015; 28: 1236-1248.

- O. Hes -


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2016 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#