#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Strangulační traumata penisu – naše zkušenosti s kovovými materiály


Strangulation injury of the penis – our experience with metallic materials

This case reports referred about using of costriction ring for maintaining or better quality of erection. Due to nature of the material was very difficult to remove it after formating of edema.

Key words:
strangulation, penile injury.


Autoři: Vladimír Šámal
Působiště autorů: Liberec, a. s. ;  Urologické oddělení, Krajská nemocnice
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2011; 15(4): 256-258
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

Kazuistiky prezentují případy pacientů, kteří za účelem udržení delší nebo kvalitnější erekce kazuistika Strangulation injury of the penis – our experience with metallic materials Strangulační traumata penisu – naše zkušenosti s kovovými materiály použili konstrikční kroužky z kovového materiálu. Vzhledem k povaze použitého materiálu bylo po vzniku otoku vlivem strangulace jejich odstranění velice obtížné.

Klíčová slova:
strangulační trauma penisu.

Úvod

Efekt konstrikčních kroužků a vakuové pumpy k delšímu udržení erekce nebo její lepší kvalitě je známý. Používané schválené pomůcky jsou z elastických materiálů, což umožňuje jejich bezpečné sejmutí kdykoliv během erekce a zabraňuje vzniku venostatického a lymfatického edému.

Kazuistiky

Kazuistika 1

Muž 54 let, vysokoškolsky vzdělaný. K udržení erekce dříve používal komerčně dostupné elastické kroužky. Protože erekce několikrát i při použití kroužku selhala, použil před příchodem přítelkyně s několikahodinovým předstihem kovový prsten z chirurgické oceli (obr. 1). Při příchodu přítelkyně měl již bolesti při ischémii genitálu a pohlavní styk se nezdařil. Z obavy a studu se k vyšetření dostavil až druhý den v ranních hodinách s velkým venostatickým a lymfatickým otokem penisu a retencí moči. Materiál konstrikčního kroužku byl velice tvrdý a nebylo možné jej přestřihnout standardními kleštěmi z operačních nástrojů traumatologů či ortopedů. V první době jsme založili epicystostomii a následně v celkové anestezii jsme k přerušení kroužku použili velké pákové nůžky z nemocniční dílny. Edém penisu odezněl za 10 dní, endoskopické vyšetření uretry s třítýdenním odstupem prokázalo jen hyperemický prstenec v proximální penilní uretře bez zúžení jejího lumina. Pacient nyní 2 roky po příhodě močí spontánně, má trvalou erektilní dysfunkci vlivem fibrózní přestavby kavernózních těles.

Kazuistika 1
Fig. 1. Case report 1
Obr. 1. Kazuistika 1 Fig. 1. Case report 1

Kazuistika 2

Pacient 63 let, dělnické profese, soustružník. K udržení erekce za účelem masturbace si sám vyrobil konstrikční kroužek tvaru trubky délky 50 mm, vnitřní průměr 24 mm o síle stěny trubky 4 mm z kvalitní oceli (obr. 2). K vyšetření se dostavil po 7 hodinách od nasazení konstrikčního kroužku. Pacientovi jsme v celkové anestezii zavedli punkční epicystostomii. Vzhledem k velikosti, charakteru materiálu a především jeho tloušťce nebylo možné použít žádné standardní nářadí. Použití techniky ovazování oteklého penisu provázkem bylo úspěšné pouze částečně. Nakonec po opakovaných pokusech došlo alespoň k částečnému zmenšení otoku a s použitím lubrikačního gelu se i za cenu částečné skalpace kůže penisu podařilo trubku stáhnout. Rána byla ošetřena egalizací, adaptační suturou a byla podávána antibiotika v terapeutickém režimu. Ke zhojení rány došlo po 14 dnech a po odstranění epicystostomie pacient močil spontánně. Na další kontroly se již nedostavil.

Kazuistika 2
Fig. 2. Case report 2
Obr. 2. Kazuistika 2 Fig. 2. Case report 2

Diskuze

Strangulační trauma penisu se vyskytuje převážně v souvislosti se sexuální stimulací penisu, zcela výjimečně s cílem automutilace. V dětském věku jsou pozorována strangulační traumata penisu vznikající omotáním uvolněných vlasů nebo přiložením kroužku z cizího předmětu, nejčastěji hračky (1). Přílišná konstrikce penisu během erekce, kromě jejího prodloužení, v krátkém časovém horizontu indukuje vznik edému vlivem venostázy a lymfostázy s následnou ischémií. Ta pak vede ke vzniku striktury uretry a trofickým změnám kavernózních těles. Při prolongované ischémii dochází ke gangréně penisu. Konstrikční kroužky z elastických materiálů či méně mechanicky odolných tvrdých materiálů lze odstranit použitím standardních ortopedických kleští či pilky. V případě kovových materiálů lze použít techniku dle Browninga a Reeda (obdobně se používá při odstraňování prstenů z oteklých prstů), kdy je pod konstrikční kroužek podsunut proximálním směrem slabý provázek či silnější silonové vlákno. Distální část vlákna je potom omotávána kolem penisu od proximálního konce k distálnímu a tímto je zmenšován objem oteklé části. Tahem za proximální část vlákna a konstrikční proužek distálním směrem je potom kroužek sejmut (2). Sejmutí lze usnadnit použitím dostatečného množství lubrikans. V případě velkého otoku lze provést incizi glandu s vyprázdněním krve ze spongiózního tělesa, eventuálně spongiokavernózní zkrat obdobně jako při řešení nízkoprůtokového priapismu.

V literatuře jsou popsány i případy řezání kovových těles, která strangulují penis hasiči (3). Použití pil na kov a rozbrušovacích pil s sebou nese vysoké riziko tepelného traumatu penisu. Všechny výkony vedoucí k odstranění strangulujícího tělesa je vhodné provádět v celkové anestezii. Při použití konstrikčních kroužků z netradičních kovových materiálů je pacient vystaven riziku, že v důsledku venostatického a lymfatického edému se je nepodaří sejmout. V léčbě je rovněž velice důležitý časový faktor, riziko ireverzibilního poškození stoupá časem. V dispenzární péči pacientů po strangulačním poranění se zaměřujeme na vznik a vývoj striktury uretry, eventuálně uretrokutánní píštěle při ischemickém poškození uretry a erektilní dysfunkci vlivem fibrózy kavernózních těles.

Závěr

Strangulačních poranění penisu patří mezi ojedinělá poranění genitálu. Rozhodující vliv na léčbu má časové prodlení, se kterým se pacient dostaví k lékaři. Riziko nevratného poškození orgánu významně stoupá především s dobou ischémie. Charakter materiálu a někdy i jeho velikosti nás limituje v použití standardních pomůcek a náčiní.

Došlo: 22. 7. 2011.

Přijato: 10. 10. 2011.

Kontaktní adresa

MUDr. Vladimír Šámal

Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec, a.s.

Husova 10,

460 63 Liberec

e-mail: vladimir.samal@nemlib.cz


Zdroje

1. Kirtune J, Samuel V. Hair coil strangulation of the penis. J Pediatr Surg 1994; 29(10): 1317–1318.

2. Mory A, Rozanski T. Genital and Lower urinary tract trauma. In: Wein A, Kavoussi L, Novick

A, Partin A, Peters C. Campbell-Walsh Urology, 9th edition. Phiadelphia: Saunders 2007: 2652.

3. Kumar T, Jumma S, De‘Zoysa N, de Saleemi A. Genitalia Strangulation – Fireman to the Rescue! Ann R Coll Surg Engl 2009; 91(4): 304.

Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 4

2011 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#