#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poranění oka paintballovýmprojektilem


Eye Injury with a Paintball Projectile

A fourteen-year-old adolescent suffered after a direct hit with a plastic projectiv(paintball)a s ver injury of the anterior and posterior segment of the eyemanifested by intraocular haemorrhage,cyclodialysis,detachment of the retinawith two giant tears and oedema and haemorrhages of the retina.After cerclage,pars plana vitrectomy and transient four-month tamponade with silicone oil theretina reattached.Late complications,cataract,broad anterior adherenc withscars of the chamber angl and ciliary body,a lamellar defect of the macula andpartial atrophyof the opticdiscdeterminedthe subsequent developmentandweran indication for cataract surgery,implantation of an artificial lens into thelenticular capsule and reconstruction of the pupil.The final result was from thecosmetic and functional aspect (visual acuity 0.3)very satisfactory.Plasticprojectiles (paintballs)are a new caus of severe eye injuries.At risk arein particular participants of games who do not protect their eyes with spectaclesor masks.To save the function of the eye in unnecessary injuries frequently s veraloperations are needed and clos collaboration of surgeons for the anterior andposterior segment.

Key words:
paintball,injury of the anterior and posterior segment of the eye


Autoři: I. Karel 1,2;  Š. Pitrová 1;  J. Lešták 1;  J. Záhlava 1
Působiště autorů: Oční oddělení, Praha 5 -Nové Butovice, vedoucí MUDr. J. Lešťák, CSc. 2 Oční klinika 1. LF a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. M. Filipec, CSc. 1
Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., , 2002, No. 3, p. 171-175
Kategorie: Články

Souhrn

Čtrnáctiletý mladík utrpěl po přímém zásahu plastickým projektilem s barvou(paintball)těžké poranění předního a zadního segmentu oka,které s manifesto-valo nitroočním krvácením,cyklodialýzou,odchlípením sítnice s dvěma obrov-skými trhlinami a edémem a hemoragiemi sítnice.Po cerkláži,pars planavitrektomii a přechodné čtyřměsíční tamponádě silikonovým olejem se sítnicepřiložila.Pozdní komplikace,katarakta,široká přední adherence s jizvami komo-rového úhlu a řasnatého tělíska,lamelární defekt makuly a částečná atrofie zra-kového terč určovaly další vývoj a byly indikací k operaci katarakty,implantaciumělé čočky do čočkového pouzdra a rekonstrukci zornice.Konečný výsledek bylz kosmetického a funkčního hlediska (zraková ostrost 0,3)velmi uspokojivý.Plastické projektily s barvou jsou novou příčinou těžkých očních úrazů.Ohroženijsou především účastníci bojových her,kteří se nechrání brýlemi či maskou.Záchrana funkce oka u zbytečných úrazů vyžaduje nezřídka několik operacía úzkou spolupráci chirurgů pro přední a zadní segment.

Klíčová slova:
paintball,poranění předního i zadního segmentu oka

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie


2002 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#