#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

21st Days of Gastroenterology and Hepatology and 11th International Endoscopic Workshop in Hradec Králové


Autoři: J. Cyrany
Působiště autorů: II. interní gastroenterologická klinika LF UK a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2017; 71(3): 257-258
Kategorie: Zpráva z akce

Ve dnech 16. a 17. března se konal ve výukovém centru LF UK v areálu FN Hradec Králové již tradiční celostátní gastroenterologický kongres s mezinárodní účastí.

První den setkání byl již tradičně věnován především živým endoskopickým přenosům z endoskopického pracoviště II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové. Zahraničním hostem letošního ročníku byl prof. Pierre Henri Deprez z Cliniques Universitaires Saint-Luc z belgického Bruselu (obr. 1). Prof. Deprez se specializuje především na problematiku endosonografickou (té věnoval svou přednášku) a je jedním z nemnoha evropských odborníků na endoskopickou submukózní disekci, kteří se v technice školili přímo u japonských autorů.

Prof. Pierre Deprez (vlevo) s prof. Stanislavem Rejchrtem při živém endoskopickém přenosu.
Fig. 1. Prof. Pierre Deprez (on the left) and prof. Stanislav Rejchrt during a live endoscopic broadcast
Obr. 1. Prof. Pierre Deprez (vlevo) s prof. Stanislavem Rejchrtem při živém endoskopickém přenosu. Fig. 1. Prof. Pierre Deprez (on the left) and prof. Stanislav Rejchrt during a live endoscopic broadcast

V pěti endoskopických sálech bylo provedeno celkem 13 endoskopických výkonů – prof. Deprez provedl endoskopickou slizniční resekci sporadického adenomu duodena s následným preventivním uzavřením spodiny pomocí odpojitelné kličky a klipů. Poté vyřešil časný adenokarcinom žaludku endoskopickou submukózní disekcí – oba tyto výkony patří k nejobtížnějším v horní části trávicí trubice. II. interní klinika se stala druhým centrem v ČR provádějícím techniku perorální endoskopické myotomie (POEM) v léčbě pacientů s poruchami motility jícnu – dr. Ilja Tachecí předvedl jeden z těchto výkonů u pacienta s achalázií. Intraduktální zobrazení se v posledních letech již stává standardní součástí armamentária Endoskopické retrográdní cholangiopankreatografie (ERCP) – techniku SpyGlass využil při ošetření hepatikolitiázy prim. Ondřej Urban z vítkovického centra. Hlavním bodem endosonografického programu byla endosonograficky (EUS) naváděná drenáž tekutinové kolekce komplikující akutní pankreatitidu, kterou provedl prim. Vladimír Nosek, který je jedním z průkopníků této techniky v ČR. Koloskopický program byl již tradičně věnován endoskopické terapii neoplazií tračníku (prim. Petr Vítek), byla provedena radiofrekvenční ablace Barrettova jícnu s dysplaziemi (dr. Darina Kohoutová), nechyběla dvoubalonová enteroskopie s ošetřením cévních malformací (prof. Marcela Kopáčová). S cílem maximálně využít edukační potenciál živých endoskopických přenosů byl vytvořen virtuální diskuzní prostor v rámci Diskuzního fóra ČGS pro rekapitulaci některých případů, vč. jejich průběhu po endoskopickém výkonu a histologických výsledků (http: //forum.endoskopiste.cz).

Ve čtvrtečním přednáškovém bloku dominovala kromě přednášky prof. Deprez hepatologická problematika – mimojaterní souvislosti NASH/NAFLD moravských autorů (prof. Petr Dítě, prof. Jiří Ehrmann), autoři z pražského IKEM prezentovali svoje výsledky elastografického vyšetření pacientů s cirhózou (dr. Jan Šperl) a novinky v terapii akutní alkoholické hepatitidy (dr. Soňa Fraňková).

Páteční program otevřel blok věnovaný novým trendům v EUS a ERCP (cholangioskopie – prim. Ondřej Urban, spolupráce EUS a ERCP – prim. Petr Vítek, EUS navigované drenáže pankreatické a biliární – prim. Vladimír Nosek). Třemi přednáškami s tématy kolorektálního screeningu se prezentovala skupina autorů z pražské ÚVN (dr. Tomáš Grega, dr. Michal Voška, dr. Gabriela Vojtěchová). Pankreatický blok byl věnován především autoimunitním pankreatitidám (dr. Darina Kohoutová), jejich vztahu ke karcinomu pankreatu (doc. Tomáš Hucl) a recidivující akutní pankreatitidě (prof. Stanislav Rejchrt). Nechyběl tradičně blok věnovaný idiopatickým střevním zánětům, od hodnocení role tradičních imunosupresiv (doc. Vladimír Zbořil) v éře rozvoje biologické terapie (dr. Tomáš Douda) až k roli transplantace tenkého střeva u pacientů s Crohnovou chorobou (doc. Pavel Drastich). V závěrečném bloku dr. Ilja Tachecí shrnul teoretické zázemí techniky POEM.

Vybrané přednášky a živé přenosy jsou přístupné v rámci videoknihovny společnosti Mařatkovy gastroenterologie (http: //video.endoscopy.cz).

Společenský program byl tradičně obohacen již 7. ročníkem Běhu proti kolorektálnímu karcinomu, tentokrát s rekordní účastí kolem 60 běžců.

Jsem velmi rád, že i v tomto ročníku endoskopického workshopu se podařilo přivítat zahraničního endoskopistu, který představuje evropskou špičku ve svém oboru, a bylo možné provést výkony, které reprezentují hlavní směry vývoje v současném endoskopickém světě. Přednáškový program Hradeckých dnů všem zúčastněným umožnil zůstat „up-to-date“ v průřezu gastroenterologií a hepatologií. Za tento výsledek děkujeme všem hostujícím endoskopistům a přednášejícím, agentuře dr. Volemana, firmám zajišťujícím audiovizuální servis a technikům Výukového centra za již tradičně bezchybné technické zázemí a všem biomedicínským firmám za podporu. Těšíme se za rok na setkání v Hradci Králové.

MUDr. Jiří Cyrany, Ph.D.

1. interní gastroenterologická klinika

LF UK a FN Hradec Králové

Sokolská 581

500 05 Hradec Králové

jiri.cyrany@fnhk.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Rifaximin

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2017 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#