#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

David B. Agus: KONEC NEMOCEM? (THE END OF ILLNESS)


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2012; 151: 513
Kategorie: Knihy

Praha: Fortuna Libri 2012; 348 s.
ISBN (EAN) 978-80-7321-679-5.

Díky, z mého hlediska šťastné náhodě, jsem měl možnost nahlížet své ženě přes rameno a občas i uplatnit drobnou radu, a tak se seznámit s originálem knihy, která nyní vyšla v českém překladu. V angličtině vyšla dokonce již ve druhém částečně upraveném vydání, ve kterém se autor snaží odpovědět na připomínky čtenářů a některé pasáže lépe vysvětlit. Kniha jistě vyvolá nejrůznější reakce i mezi našimi čtenáři, a to jak odborníky, tak laiky. Je svým způsobem osobitá a z určitého hlediska konfrontační. Částečně proto, že odráží způsob uvažování obvyklý v prostředí, ze kterého autor pochází, profesního i obecně lidského, ze společnosti, která předpokládá, že o své statky se má především starat každý sám, a mezi ty nejcennější by na prvním místě mělo bezpochyby patřit zdraví. Zcela podle hesla, že každý je svého štěstí strůjcem.

Dr. Agus se snaží přesvědčit své čtenáře, že každý z nás musí vycházet z toho, co je mu dáno, co získal od svých rodičů, ale že na něm je, jak s těmito dary naloží. Snaží se přesvědčit své čtenáře že i zkázonosné dary, mohou být zkázonosné jen zdánlivě a jen pro toho, kdo o nich neví anebo je nechá, aby se v plné míře uplatnily. Na mnoha příkladech, mezi nimiž uvádí i sám sebe, ukazuje, jak by každý z nás měl postupovat, jaký by měl mít vztah ke svému lékaři, co by od něho měl chtít a jak by měl chápat jeho rady.

Knížka bude poučná nejen pro „pacienty“ ať ještě „zdravé“, kteří se chtějí nemocí vyvarovat, ale i pro již nemocné, ale i pro naše lékaře, protože jim ukáže, kterým směrem se bude pravděpodobně i u nás vztah mezi lékařem a pacientem posunovat. Dr. Agus se pokouší naznačit i směr vývoje medicínské diagnostiky a nezbytnost použití nového přístupu k jedné z nejzákeřnějších chorob, tj. k rakovině. Velké naděje vkládá do rozvoje proteomiky, která zatím na rozdíl od genomiky metodicky zaostává, ale na rozdíl od ní by mohla být schopna postihnout dynamiku procesů, ke kterým v lidském těle dochází a identifikovat velice brzo signály případných patologií.

prof. MUDr. Radim Brdička, DrSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#