#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kniha


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2009; 148: 302
Kategorie: Knihy

Zadák Z.

Výživa v intenzivní péči 

Praha: Grada Publishing, a. s. 2009; 542 s., druhé, rozšířené a aktualizované vydání, formát 165 × 240 mm, vázané, dvoubarevně a barevná příloha, cena 795 Kč. ISBN 978-80-247-2844-5.

Když vyšel v roce 2002 tento titul poprvé, patřil k nejžádanějším knihám. A právem také dostal cenu nakladatelství Grada jako její nejúspěšnější publikace tohoto roku v oblasti medicíny.

jp_6096_f_1
jp_6096_f_1

Po šesti letech připravil autor do tisku 2. rozšířené a aktualizované vydání a nakladatelství Grada ji opět vydala. Stejně jako u prvního vydání je nutné upozornit na jednu výjimečnou skutečnost: Tato kniha je dílem jediného autora. A to v současnosti již nebývá, zvláště u tak rozsáhlých prací, obvyklé. Svědčí to nejen o mimořádné píli, ale především i o mimořádném teoretickém přehledu a obrovských osobních zkušenostech v dané problematice.

Nejprve krátká formální srovnání: První vydání mělo 487 stran, druhé má téměř o 60 stran více, ale přitom obsah a jeho struktura zůstaly beze změn. Přibyly dvě přílohy – Přehled doporučených postupů ESPEN (guidelines) pro parenterální a enterální výživu a Přehled důležitých výrobků pro zajištění perenterální a enterální výživy. Změny byly také provedeny v tabulkové příloze.

Vlastní odborný obsah druhého vydání zůstal rozdělen do 36 kapitol se stejnými nadpisy i obsahy jako ve vydání prvním. Některé mají jen minimální – několikařádkový – rozsah (např. kap. 6, 14, 19, 21, 22, 26, 27, 30, 31, 33, 34, 35 a 36) a také jejich věcný obsah se mnohdy příliš nezměnil. (Očekával bych, že se problematika výživy v tak dynamicky se vyvíjejícím oboru, jakým je intenzivní péče, za 6 let výrazněji změní.) Musím také upozornit na několik formálních (a zbytečných) chyb: V celé knize je pro energii převážně používané označení jednotek kcal/cal, ačkoliv není součástí SI, a jen výjimečně je použita zkratka kJ/J. (ČR přistoupila na SI již před více jak 30 lety). Podobně jednotka osmolality uváděná v mosm/osm se má uvádět v mmol/mol. Také výraz „bikarbonát“ nepatří rozhodně do nejmodernějšího chemického názvosloví.

Daleko významnější na každé knize je však její věcná – informační hodnota. A ta byla již u prvního vydání vysoká a vysoká stále zůstala. Za mimořádnou vlastnost knihy považuji, že ačkoliv na jedné straně popisuje na poměrně vysoké úrovni i nesporné metabolické nuance, na druhé straně přináší i pro praktikujícího nutricionistu řadu mimořádně cenných praktických informací, popisů a návodů. A protože autor knihy je dlouholetý vysokoškolský učitel a zkušený pedagog, jsou všechny kapitoly plně srozumitelné i pro – v metabolismu – průměrně informovaného čtenáře. Ještě jednu vlastnost bych knize připsal: Je výbornou učebnicí problematiky výživy i pro lékaře na počátku jeho specializace nutricionisty.

Komu knihu doporučit? Všem lékařům, kteří pracují na jednotkách intenzivní péče všech specializací, pro dospělé i pro děti, klinickým i ambulantním nutricionistům. Nepochybný užitek z ní však budou mít i lékaři standardních oddělení.

Jan Petrášek

U Nemocnice 1, 128 08 Praha 2


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#