#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Buergerova choroba


Buerger’s Disease

Buerger’s disease (Thromboangiitis obliterans – TAO) is a nonatherosclerotic, segmental inflammatory disease that most frequently affects the small and medium-sized arteries and veins in the upper and lower extremities. There exists an extremely strong association between heavy tobacco use and TAO. The histopathology of the involved blood vessels varies according to the chronologic stage of the disease at which the tissue sample is obtained for examination. The histopathology is most likely to be diagnostic at the acute phase of the disease. Buerger’s disease typically occurs in young male smokers, with the onset of symptoms before the age of 40 to 45 years. Several published series have shown an increasing prevalence of the disease in women. There is little information on the use of intra-arterial thrombolytic therapy, prostaglandin therapy, or angiogenesis. Discontinuation of tobacco use is the mainstay of treatment. Patients who successfully stop smoking almost never need amputation. 

Key words:
thrombangiitis obliterans, Buerger’s disease, smoking, treatment.


Autoři: M. Chochola;  K. Márová;  A. Linhart
Působiště autorů: II. interní klinika kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2006; 145: 358-362
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Buergerova choroba je neaterosklerotické segmentární zánětlivé onemocnění, které nejčastěji postihuje arterie a žíly malého a středního kalibru spolu s přiléhajícími nervy horních a dolních končetin. Je prokázán extrémně silný vztah mezi expozicí tabáku a TAO. Histopatologický nález je velmi variabilní a závisí na době trvání a stadiu onemocnění. Typické diagnostické známky jsou patrné v akutní fázi onemocnění nejlépe po provedení biopsie cévního segmentu postiženého povrchní, migrující tromboflebitidou. Histologickým nálezem v akutní fázi je okludující, hypercelulární, zánětlivý trombus s méně zánětlivě změněnou cévní stěnou. Burgerova choroba je typickým onemocněním mladých mužů, kuřáků. Nejčastěji se onemocnění projeví před 40–45 rokem. Přestože vzrůstá počet žen, kuřaček, zůstává i nadále prevalence tohoto onemocnění u žen nízká. Onemocnění neumíme kauzálně léčit, i když je zkoušena řada terapeutických postupů – aplikace prostaglandinu, trombolýza, chirurgická léčba, angiogeneze. Za jedinou prokázanou strategii vedoucí k zastavení progrese onemocnění a k zabránění nutnosti amputace končetin je absolutní vyloučení abúzu tabáku v cigaretové i jiné formě. 

Klíčová slova:
trombangiitis obliterans, Buergerova nemoc, kouření, terapie.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#