#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti imunoterapie chronické myeloidní leukémie


Promise of Immunotherapy of the Chronic Myeloid Leukaemia

Because of the presence of unique antigens, chronic myeloid leukaemia (CML) represents an appealing target for immunotherapy. The progress achieved in the fields of gene therapy, tumour immunology and vaccinology offers a wide spectrum of methods that could be utilized for the development of therapeutic vaccines against CML. Experience obtained in several clinical studies with peptide-based vaccines have made it clear that it is possible to induce specific immune reactivity; however, its clinical efficacy has been low if any. Studies in mouse systems, which are under way, should be helpful in defining the optimal strategy for immunizing human subjects against bcr-abl positive cells. The author adduces some advantages, but also the limitations, of animal models for this purpose. He also comments on the possibility that the bcr-abl-based therapeutic vaccines might be found ineffective and proposes procedures how to deal with the problem. 

Key words:
chronic myelogenous leukaemia, immunology, vaccines.


Autoři: V. Vonka
Působiště autorů: Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 172-176
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Vzhledem k přítomnosti jedinečných antigenů v nádorových buňkách představuje chronická myeloidní leukémie atraktivní cíl pro imunoterapii. Pokroky v oblastech genové terapie, nádorové imunologie a vakcinologie nabízejí celé spektrum preparátů, které by mohly být využity pro tento účel. Dosud omezené zkušenosti získané na pacientech s chronickou myeloidní leukémií demonstrují, že je možné vyvolat specifické imunitní reakce pomocí syntetických peptidových vakcín. Jejich klinická účinnost je však prozatím malá. Probíhající studie na myších modelech by měly ukázat, jak vyvolat účinnou imunitu proti buňkám transformovaným fúzním genem bcr-abl. Autor diskutuje výhody ale i omezení zvířecích modelů pro vývoj prostředků imunoterapie chronické myeloidní leukémie. Zabývá se i možností, že vakcíny založené na imunogenech odvozených od proteinu bcr-abl a prokazatelně účinné v myších modelech nebudou mít žádoucí léčebný efekt u pacientů s chronickou myeloidní leukémií, a navrhuje, jak se s možnými problémy vyrovnat. 

Klíčová slova:
chronická myeloidní leukémie, imunologie, vakcíny.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#