#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovení diagnózy myelodysplastického syndromu dle MDS Europe

15. 5. 2023

Evropská hematologická asociace (EHA) v roce 2021 podpořila doporučení skupiny MDS Europe pro diagnostiku myelodysplastického syndromu (MDS). MDS-RIGHT je velký evropský projekt, jehož cílem je poskytovat správnou péči správným pacientům s MDS ve správný čas na základě doporučení vycházejících z klinických důkazů.

Diagnostika MDS je svízelná a vyžaduje pečlivě odebranou anamnézu, několik diagnostických testů a někdy i určité období sledování. Skupina MDS Europe vypracovala interaktivní vývojový diagram pro stanovení diagnózy MDS s cílem usnadnit přístup lékařů k relevantním informacím. Tento vývojový diagram, jehož základní strukturu přinášíme níže v českém překladu, nabízí podrobný přehled diagnostického postupu. Jeho interaktivní verze v angličtině je dostupná na webu https://mds-europe.org/management/diagnosis/workup. Po kliknutí na jednotlivá políčka (s ikonkou „i“ v pravém horním rohu) se rozbalí další podrobnosti týkající se dané části diagnostického procesu. Vývojový diagram je použitelný i na menších elektronických zařízeních, jako jsou mobilní telefony, a to nejlépe při otočení na šířku.

   

Obr.  Vývojový diagram diagnostického postupu u MDS1

Doporučení pro klinickou praxi MDS-RIGHT umožňují postupovat u individuálního pacienta krok po kroku od diagnostického procesu přes stanovení prognózy až po volbu terapie MDS. Lze je však také použít jako školicí nástroj pro mediky či mladé hematology.

(zza)

Zdroje:
1. MDS Europe. Diagnostic work-up for MDS. Dostupné na: https://mds-europe.org/management/diagnosis/workup
2. Blum S., Malcovati L. EHA Endorsement of the European Guidelines for Myelodysplastic Syndromes, MDS-RIGHT. Hemasphere 2021; 5 (9): e631, doi: 10.1097/HS9.0000000000000631.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#